Zašto Evropa dominira globalnim čokoladnim tržištem, dok Afrika proizvodi sav kakao

Dodajte komentar

Evropa ima nezasit apetit za čokoladom. Ne samo da je najveći svjetski potrošač slatke poslastice, već je i najveći proizvođač i izvoznik zahvaljujući globalnom tržišnom udjelu od 70%.

Ali, dok kontinent dominira tržištem gotovih čokoladnih proizvoda, afričke zemlje kolektivno predstavljaju srce tog uspjeha, proizvodnjom i izvozom većim od dvije trećine globalnog kakaa, čokoladne sirovine. Samo Obala Slonovače proizvodi trećinu od ukupno proizvedenog kakaa u svijetu.

Na mnoge načine, evropsko hvatanje za taj sektor nije iznenađujuće s obzirom da inovacije evropskih kompanija prvenstveno pretvaraju trgovinu kakaom u čokoladnu industriju.

Pročitajte još: Najskuplja čokolada na svijetu – nevjerovatnih 7 hiljada eura za slatki zalogaj

No, ono što je iznenađujuće jest koliko je mali angažman koji je Afrika imala u više od 200 godina – bila je glavni izvor sirovine u većini druge polovine 20. vijeka. Od 1961. godine, od kada su dostupni podaci, do 2016. godine, udio Afrike u ukupnom izvozu čokolade bio je neznatnih 0,9%, podaci su iz Bijele knjige agropoljoprivredne kompanije Gro Intelligence, koja obuhvaća brojeve i istoriju trgovine čokoladom.

Pokušaji Afrike da se značajno umetne u izvozno tržište toliko su mali da je Evropa ne smatra “konkurencijom”. Najveći evropski suparnik dolazi iz Azije, gdje posebno u Indoneziji raste kakao i gradi se industrija koja cilja na brzorastuću srednju klasu Kine. Uprkos tome što kineski apetit za čokoladom polako raste, zemlja je tek 11. najveće svjetsko tržište čokolade.

Uprkos svemu tome, Afrika je i dalje najveća neiskorištena prilika za proizvodnju, izvoz i potrošnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *