Trump optužio OPEC za podizanje cijena nafte

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je žestoko optužio Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) za podizanje cijena nafte i zatražio od njenih članica da učine više.

“Monopol OPEC-a mora zapamtiti da su cijene nafte visoke, a oni ne čine gotovo ništa da pomognu. Ako išta, oni podižu cijene dok Sjedinjene Američke Države brane mnoge od OPEC-ovih članica za vrlo malo novca. To mora biti dvosmjerna ulica. Smjesta snizite cijene”, napisao je Trump na Twitteru.

Republikanski predsjednik proteklih sedmica je u nekoliko navrata napao OPEC. Povećanje cijena benzina moglo bi Trampu stvoriti političku glavobolju uoči srednjoročnih kongresnih izbora koji će se održati u novembru, prenosi Index.hr.

Trump je u subotu kazao da je Saudijska Arabija, na njegov zahtjev, pristala na povećanje proizvodnje nafte, “možda za dva miliona barela na dan, kako bi nadoknadila razliku” zbog “napetosti i disfunkcionalnosti u Iranu i Venecueli” i spriječila porast cijena na tržištu.

Trumpovi prigovori upućeni OPEC-u događaju se istovremeno s pojačanim američkim pritiskom na evropske saveznike da prestanu kupovati iransku naftu.

Check Also

Kompanija Carine potpisala ugovor sa Iberostarom: Pozitivne implikacije po turizam Crne Gore (video)

Kompanija “Carine”, potpisala je ugovor sa španskim turoperatorom “Iberostar”. Ta saradnja, kako je ocijenio vlasnik …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *