Trump optužio OPEC za podizanje cijena nafte

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je žestoko optužio Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) za podizanje cijena nafte i zatražio od njenih članica da učine više.

“Monopol OPEC-a mora zapamtiti da su cijene nafte visoke, a oni ne čine gotovo ništa da pomognu. Ako išta, oni podižu cijene dok Sjedinjene Američke Države brane mnoge od OPEC-ovih članica za vrlo malo novca. To mora biti dvosmjerna ulica. Smjesta snizite cijene”, napisao je Trump na Twitteru.

Republikanski predsjednik proteklih sedmica je u nekoliko navrata napao OPEC. Povećanje cijena benzina moglo bi Trampu stvoriti političku glavobolju uoči srednjoročnih kongresnih izbora koji će se održati u novembru, prenosi Index.hr.

Trump je u subotu kazao da je Saudijska Arabija, na njegov zahtjev, pristala na povećanje proizvodnje nafte, “možda za dva miliona barela na dan, kako bi nadoknadila razliku” zbog “napetosti i disfunkcionalnosti u Iranu i Venecueli” i spriječila porast cijena na tržištu.

Trumpovi prigovori upućeni OPEC-u događaju se istovremeno s pojačanim američkim pritiskom na evropske saveznike da prestanu kupovati iransku naftu.

Check Also

Ulcinj dobija turistički kompleks sa pet zvjezdica nadomak Valdanosa (video)

Ulcinj će dobiti turistički kompleks sa pet zvjezdica na brdu Mavrijan nadomak Valdanosa, čiji kapaciteti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *