Naslovne strane dnevnih novna za 5. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

IRF-u odobreno 150 miliona eura sredstava

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Investiciono razvojnom fondu (IRF) novih 150 miliona eura, a sredstva će biti realizovana u dvije tranše, dogovoreno je juče u Beču. Ugovor o zajmu potpisali su predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević i generalni direktor EIB-a Luca Lazzaroli.

Proširuju poslovanje

Komercijalna banka posvećena je razvijanju dobrih odnosa sa klijentima i ima planove za proširenje poslova u Crnoj Gori, saopštili su njeni predstavnici na jučerašnjem sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem. Nedavno je, u tom cilju, sjedište banke iz Budve premješteno u Podgoricu.

Epilog razrješenja Irene Radović u parlamentu

Od kako je Savjet Centralne banke Crne Gore podnio predlog za razrješenje viceguvernerke dr Irene Radović, CBCG se nije oglašavala. Oni su svoje obrazloženje dostavili parlamentu, a na samom zasijedanju će pred poslanicima dodatno, uz svu potrebnu dokumentaciju, objasniti zašto je predložena njena smjena. S obzirom da je danas sjednica skupštinskog Odbora za ekonomiju, koji na dnevnom redu ima poslovanje CBCG u prošloj godini, vrlo je vjerovatno da bude priče i o ovom slučaju koji je zaslužio veliku medij sku pažnju, ali će epilog biti na plenumu koji će donijeti konačnu odluku.

Dan

Vuksanovića miču iz Aerodroma?

Vlada na današnjoj sjednici najvjerovatnije neće predložiti reizbor Božidara Vuksanovića u Odbor direktora Aerodroma Crne Gore, saznaje “Dan. Razlog za to je, kako nezvanično saznajemo, odluka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kojom je utvrđeno da je Vuksanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer je javni interes podredio privatnom tako što je sebi nezakonito pribavio novčanu korist od 37.518 eura.

Smjenu potpisali članovi bez mandata

Većini članova Savjeta Centralne banke (CBCG), koji su glasali za smjenu viceguvernerke Irene Radović, prije više od godinu i po istekao je mandat. U pitanju su četiri od sedam članova Asim Telaćević, Milorad Jovović, Srđa Božović i Milivoje Radović, kojima su mandati istekli u novembru 2016. godine.

Odustali od letova ka Teheranu

Nacionalni avio-prevoznik Montenegroerlajnz (MA) odustao je od ljetošnje serije čarter-letova prema Teheranu i Amanu, piše u planu pripreme ljetnje turističke sezone, ali nije naveden konkretan razlog odustajanja. – Odustajanje od serije čartera prema Teheranu i Amanu, uslovilo je i promjenu plana. U periodu jun-septembar planirano je da Montenegroerlajnz realizuje ukupno 342 leta i u istom periodu preveze 25.000 putnika. Na taj način planirano je da kompanija realizuje 92 leta više, i da u istom periodu preveze 8.800 putnika više, sve u odnosu na isti period prethodne godine piše u planu,a prenosi portal Analitika.

Pobjeda

Budvane komunalije koštaju 566 eura, Šavničane 12 centi

Opštine su u prošloj godini od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta prihodovale 40 miliona eura. Podgorica je imala 16. najveći prihod po tom osnovu od 16 miliona eura, a Šavnik sa 252 eura najmanji. Prosječno po stanovniku najveću naknadu od 566 miliona platili su Budvani, a najmanju od 12 centi Šavničani.

Pola milijarde za TAP

Odbor direktora EBRD odobrio je juče kredit od 500 miliona eura za izgradnju transjadranskog gasovoda (TAP), prioritetni projekat EU i Energetske zajednice. TAP će biti dugačak 878 kilometara, a počinje na grčko-turskoj granici, gdje je povezan na TANAP (transanadolijski gasovod), ide preko Albanije i ispod Jadranskog mora do juga Italije.

Za tri godine 21 mentor radio sa 45 firmi

Ministarstvo ekonomije raspisalo je javni poziv za pružanje usluge mentoringa za mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike, koji će biti otvoren do 4. avgusta. Mentoring se realizuje po šemi razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju, a usluga je besplatna za 30 odabranih korisnika iz Podgorice, Cetinja, Bara, Danilovgrada, Nikšića, Mojkovca, Bijelog Polja, Pljevalja, Berana, Rožaja, Kotora i Tivta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *