Od subote u Evropskoj uniji na snazi nova pravila za turiste

1 komentar

Od subote u Evropskoj uniji na snagu stupaju nova pravila za turiste zbog kojih će putnici biti zaštićeniji i imati veća prava. Sigurnost putnika glavni je cilj nove direktive Evropske unije koja se odnosi na paket aranžmane te povezane putne aranžmane.

Nova pravila Evropske unije putnicima omogućuju detaljne informacije o putovanju, kao i jasnija pravila o odgovornosti u slučaju problema. Osiguran im je povratak u domovinu u slučaju stečaja kompanije, kao i veća prava u slučaju otkazivanja putovanja. Takođe, organizator putovanja dužan je da im osigura smještaj kada povratno putovanje nije moguće.

“Vrlo je važno da putnik, kada preko interneta bukira bilo koje putovanje, bilo preko agencije ili ne, u roku od 24 sata bukira sve usluge koje namjerava koristiti na putovanju kako bi bio zaštićeniji”, rekla je Tamara Černeka, direktorica putničke agencije.

Putničke agencije nadaju se smanjenju nelojalne konkurencije, ali i lakšem poslovanju. “Dobra stvar je da se direktiva normalno primjenjuje na području EU, što omogućuje turističkim agencijama da prodaju svoje aranžmane i kombinovane aranžmane u cijeloj EU”, rekao je Tomislav Fain, predsjednik udruženja hrvatskih putničkih agencija.

Godine 2016. je 62 posto Evropljana bilo na barem jednom turističkom putovanju. Oni koji nisu putovali kao razloge su naveli finansije, zdravstvene probleme te radne ili studentske obveze, piše Dnevnik.hr.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *