Džazairi: EU je najgore prošla zbog sankcija Rusiji

Zapadne sankcije Rusiji najteže su pogodile EU – poljoprivredni proizvođači ne mogu da kompenzuju gubitke od zatvaranja ruskog tržišta, ističe specijalni izvjestilac UN za negativan uticaj jednostranih prinudnih mjera na prava i slobode Idris Džazairi.

On navodi da su za Rusiju sankcije bile podsticaj za razvoj proizvodnje i prozvoda koje su navikli da kupuju u Evropi, prvenstveno poljoprivrednih.

“Kada sam posjetio Brisel, generalni sekretar Evropske federacije poljoprivrednih proizvođača mi je rekao da oni ne mogu da kompenzuju gubitke od zatvaranja ruskog tržišta i da nije fer da mala poljoprivredna gazdinstva u Evropi plaćaju političke protivrječnosti EU i Rusije”, objašnjava DŽazairi.

Rusija se prilagodila sankcijama, dok je najveće gubitke pretrpjelo evropsko tržište.

Sada se Evropa suočila sa takozvanim sekundarnim sankcijama, a evropske kompanije sa novim zahtjevima da svoj biznis vode u skladu sa američkim zakonom.

“Problemi velikih zemalja koje uvode sankcije jedne protiv drugih jeste to što su one dio lanca proizvodnje koja je već globalizovana”, pojašnjava DŽazairi i navodi da sankcije uvedene Moskvi utiču i na američke proizvođače.

“Ne možete da pogodite Rusiju, a da ne pogodite same sebe”, precizira on za “Sputnjik”.

DŽazairi smatra da je neophodno da se provede detaljna istraga o uticaju sankcija ne samo na zemlju kojoj se uvode, već i na sopstveno i svjetsko tržište.

Check Also

Mijač: Dijaspora nikad bliža matici

Među donatorima koji pomažu Crnoj Gori da spriječi širenje epidemije korona virusa je i ime Veselina …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *