Crno tržište nastavlja da smanjuje legalan uvoz duvana

Dodajte komentar

Legalan uvoz duvana i proizvoda zamjene duvana za pet mjeseci ove godine 48 odsto je manji nego u istom periodu prošle, pokazuju novi podaci Monstata.

Uvoz duvana i proizvoda zamjene duvana u periodu januar-maj iznosio je 2.728.000 eura, dok je u istom periodu 2017. bio oko 5,3 miliona, navodi se u Monstatovom Mjesečnom statističkom pregledu. Legalan uvoz duvana smanjen je zbog povećanja akciza na cigarete, jer je, zbog visokih cijena, crno tržište počelo da cvjeta. Od početka godine, uvoz duvana je manji oko 50 odsto na mjesečnom nivou.

Za četiri mjeseca ove godine, prema podacima Agencije za duvan, prodata je 131,51 tona cigareta, dvaput manje nego u istom periodu 2017. Za četiri mjeseca prošle godine je prodato 264,59 tona cigareta, pokazuju podaci koje je Ministarstvo finansija krajem maja dostavilo nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću. Iz Ministarstva su naveli da prihodi od akciza na duvanske proizvode od 1. januara do 30. aprila 2018. iznose 11.123,741 euro i smanjeni su 25,59 odsto.

Od aprila prošle godine Vlada je tri puta povećavala akcize na duvanske proizvode. Ukupni rast akciza je bio 70 odsto.

Crno tržište počelo je da raste nakon drugog povećanja akciza u avgustu prošle godine, pa se sada na crno boks cigareta može kupiti i za 6 eura, dok je najjeftiniji legalni boks 22 eura.

(Vijesti online)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *