Prodaja dizel automobila u EU pašće na 5 posto do 2030.

Dodajte komentar

Očekuje se da će broj prodatih vozila s dizelskim pogonom pasti na samo 5 posto ukupnog tržišta automobila u Evropskoj uniji do 2030. godine, pokazuje nova studija konsultantske kompanije AlixPartners.

Brige oko kvaliteta vazduha već su pogodili prodaju dizelskih automobila, no konsultantska kompanija AlixPartners poručuje da će se pad ubrzati. Naime, tvrde da je udio ‘dizelaša’ na evropskom tržištu već pao s 52 na 45 posto između 2015. i 2017. godine.

No, nekorištenje dizela još će više otežati Evropskoj uniji da zadovolji standarde emisije ugljendioksida (CO2). Naime, dizel je promoviran kao ekološki prihvatljivi od benzina u sklopu napora EU da smanji emisiještetnih gasova, naročito CO2.

Dok dizelsko gorivo sadrži nešto više ugljika, ukupne emisije CO2 prosječnog dizelskog automobila su ipak niže.

AlixPartners je poručio kako se proizvođači automobila „suočavaju s tehnološkim izborom“ – električna i hibridna vozila postaju „jedini odgovor“ na izazov smanjenja emisija gasova.

Povjerenje javnosti u dizel poljuljano je još 2015. godine kada je Volkswagen opremio svoje dizelske automobile uređajima dizajniranim da varaju na testovima emisija plinova.

Od tada prodaja ‘dizelaša’ pada. Na primjer, u Ujedinjenom Kraljevstvu je u maju prodaja dizel automobila pala za 23.6 posto u poređenju s istim mjesecom 2017. godine, pokazuju podaci Društva proizvođača i trgovaca motora (SMMT).

Pad na britanskom tržištu ‘dizelaša’ tako je zabilježen četrnaest mjeseci zaredom. Tokom 2017, potražnja za novim dizelskim automobilima smanjila se za 17 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *