Od sjutra novi vlasnici Agrokora su ruske banke i američki fondovi?

Dodajte komentar

Ročište o nagodbi povjerilaca u Agrokoru održaće se u srijedu, 4. jula, a ako predložena nagodba prođe vlasnici posrnulog hrvatskog giganta postaće ruske banke i američki investisijski fondovi.

Ukupno 3.069 povjeruilaca ima otvorena potraživanja s kojima mogu glasati o nagodbi, a zbog velikog broja povjerilaca i potraživanja, glasanje se neće sprovoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije.

Ukupan iznos utvrđenih potraživanja na dan 29. juna 2018. je 5,9 milijardi eura.

Ako predložena nagodba prođe ruske državne banke Sberbank i VTB u novom Agrokoru imaće 46,7 posto vlasničkog udjela, američki fondovi dobiće 25 posto, domaće banke 15,3 posto, ostale strane finansijske institucije 7,7 posto, 4,7 posto udjela u vlasništvu dobijaju dobavljači, dok preostalih 0,7 posto vlasništva ide ostalim povjeriocima.

Da bi nagodba “prošla” biće potrebna podrška 67 posto glasova povjerilaca.

“Po onome što imamo kontakte s povjeriocima nagodba bi trebalo da prođe. S obzirom da je procenat tako visok, uvijek postoji rizik da se određena grupa povjerilaca ne pojavi i ne glasa. Svaki broj je bitan i zato pozivam sve da se pojave u srijedu na ročištu i da glasaju za nagodbu kako bi mogli završiti sve”, kazao je za RTL vanredni povjerenik Vlade RH za Agrokor Fabris Peruško.

Dodao je kako će u slučaju da nagodba ne prođe biti prisiljen da pokrene stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *