Na autoputu angažovano 3.622 radnika od čeka su trećina domaći

Dodajte komentar

U maju je na izgradnji prioritetne dionice autoputa bilo angažovano 3.622 radnika, od čega je 2.396 Kineza. Domaćim podizvođačima je do sada povjerena realizacije 31,71 odsto ugovorene vrijednosti radova, pokazuja Vladina Analiza.

Izvođaču radova je do sada plaćeno 161.915.471 eura na ime avansa i 224.783.626 euro za obim stvarno izvedenih radova na terenu.

Prema procjenama izvođača radova, u ovoj godini će, u skladu sa definisanom metodologijom mjerenja elemenata za plaćanje, plaćeni iznos za obim izvedenih radova na terenu iznositi preko 200 miliona eura.

“Činjenica da na trasi zbog konfiguracije terena, postoji 20 mostova ukupne dužine oko 5,91 kilometar, 16 dvocjevnih tunela ukupne dužine 17,95 kilometara, a otvorena trasa je projektovana na dužini od oko 17 kilometara, koja govori o izazovima i zahtjevima za izvođača radova, kao i o stepenu odgovornosti i obimu posla za sve subjekte uključene u praćenje realizacije Projekta”, konstatuje se u dokumentu.

Do sada je izdato 18 građevinskih dozvola od 19 za izvođenje glavnih građevinskih radova, a devetgrađevinskih dozvola za izvođenje radova na odlagalištima viška materijala iz iskopa.

“U toku maja 2018. godine na Projektu je bilo angažovano 3.622 radnika. Od ovog broja je 2.396 Kineza, 210 domaćih radnika, 48 radnika je stranih državljana, dok je 968 radnika angažovano od strane podizvođača- Do sada je izdato 89 prethodnih saglasnosti za angažovanje podizvođača, kojima je obuhvaćeno 107 preduzeća, od čega je 88 preduzeža iz Crne Gore i 19 preduzeća iz okruženja”, pokazuje Analiza.

Iako se bilans realizacije obaveze izvođača radova koja se odnosi na angažovanje domaćih podizvođača za realizaciju minimum 30 odsto prihvaćene vrijednosti Ugovora za projektovanje i izvođenje radova svodi na završetku Projekta, an bazi stvarno realizovanih predmeta i vrijednosti podizvođačkih ugovora, prema preliminarnim podacima izvođača radova, domaćim podizvođačima je do sada povjerena realizacije 31,71 odsto ugovorene vrijednosti radova.

“Nastavljene su aktivnosti na stvaranju preduslova i za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare. Pored aktivnosti koje su za relutat imale obezbjeđenje bespovratnih sredstava (ukupan iznos 6,79 miliona eura) od strane Investicionog okvira za Zapadni Balkan za potrebe izrade neophodne dokumentacije za realizaciju ostalih dionica autoputa, intezivirana je i saradnja sa nadležnim institucijama Republike Srbije sa ciljem sagledavanja mogućnosti zajedničkog nastupa rpema svim dostupnim fondovima i potencijalnim zainteresovanim partnerima, kako bi se omogućili optimalni uslovi izgradnje čitavog autoputa Beograd-Južni Jadran (autiput Bar-Boljare je dio ovog autoputa) i omogućila njegova adekvatna valorizacija”, navodi se dalje.

“U cilju definisanja optimalnih uslova i modela realizacije, zainteresovani subjekti su pozvani da ispolje svoje interesovanje i predlože svoje uslvoe i modele za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, na principima privatno-javnog partnerstva, na bazi najbolje međunarodne prakse, i uz poštovanje principa jednokratnog tretmana, slobodno konkurencije i nediskriminacije. Prva kaompanija koja je izrazila interesovanje za realizaciju i ostalih dionica autoputa Bar-Boljare je China Road and Bridge Corporation (CRBC) sa kojom je potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji za projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva”, zaključuje se u Vladinoj Analizi koja je usvojena na prošloj sjednici.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *