Euro nestabilan zbog krize u njemačkoj koaliciji

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava novi pad kineskih berzanskih indeksa, dok kurs eura znatno oscilira zbog nove nesigurnosti na njemačkoj političkoj sceni.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,15 posto, nakon što je prošle nedjelje izgubio oko 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 1,5 posto.

Na početku nedjelje na berzi u Šangaju cijene su dionica ponovno oštro pale, nakon što su u petak porasle više od 1 posto, što je, pokazuje se, bila samo tehnička korekcija na više nakon pada prethodnih dana.

Pritisak na kineska tržišta posljedica je nešto slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz kineske ekonomije o proizvodnim aktivnostima i izvozu, ali još i više neizvjesnosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Na valutnim je tržištima u fokusu ulagača jedinstvena evropska valuta, što je posljedica neizvjesnosti na njemačkoj političkoj sceni nakon vijesti da je tamošnji ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer zbog neslaganja s migracionom politikom ponudio ostavku na tu, kao i na dužnost šefa bavarske Hršćansko-socijalne unije (CSU), koalicionog partnera kancelarke Angele Merkel.

Ta je vijest prvo potaknula rast kurs eura, no kako taj potez Seehofera dovodi u pitanje koalicionu vladu, euro je kasnije oslabio.

Tako se njegov kurs trenutno kreće oko 1,1650 dolara, oko 0,3 posto ispod nivoa na kojem je bio u petak na zatvaranju tržišta.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa se cijena dolara kreće oko 111 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 110,75 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 94,72 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,66 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *