Rimac Automobili: Prihodi rasli, gubitak 4,5 miliona eura

Dodajte komentar

Kompanija Rimac Automobili u vlasništvu Mate Rimca 2017. završila je s 6,7 miliona eura prihoda, što je za 7,9 posto više odnosu na godinu prije.

Međutim zbog još snažnijeg rasta rashoda koji su se gotovo udvostručili na ukupno 11,7 miliona eura firma je prošlu godinu, prema podacima Fine, završila sa oko 4,5 miliona eura gubitaka.

Pod stavkom rashoda Rimcu su rasle sve komponente od troška osoblja do materijalnih troškova.

Iz svega se može vidjeti kako je Rimac u snažnom investicionom ciklusu razvoja novih proizvoda dok ga trenutno ne zabrinjava finansijska slika kompanije. Krila za to su mu dala velika strana ulaganja u njegovu kompaniju. Dosad su investitori u Rimac Automobile uložili gotovo 450 60 miliona eura.

Zadnje veliko ulaganje došlo je od njemačkog Porschea koji je nedavno kupio udio od 10 posto u Rimčevoj kompaniji. Lani je kineska Camel Grupa, najveći proizvođač baterija u Aziji, uložila 30 miliona eura. Udjele u Rimac Automobilimaima i jedan od najbogatijih Kolumbijaca, Kanayet Yepes te ulagači iz Hong Konga. Sam Rimac je još uvijek većinski vlasnik kompanije.

Prije dvije godine procijenio je vrijednost svoje kompanije na oko 70 milijuna eura. Ona je danas sigurno značajno veća osobito nakon prezentacije početkom u Ženevi njegovog novog električnog superautomobila, C_Two. Već u nekoliko nedjelja uspio je da rasproda svu planiranu količinu od 150 primjeraka novog automobila čija je pojedinačna vrijednost 1,7 miliona eura. Do prve isporuke modela C_Two trebalo bi doći 2020. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *