Sekulić: Digitalna transformacija velika prilika za Crnu Goru

Dodajte komentar

Digitalna transformacija je velika prilika za Crnu Goru, jer ona nudi šansu malim i pametnim sistemima da u kratkom vremenu riješe probleme u svom funkcionisanju i da postanu konkurentni na globalnom nivou, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je danas otvorila radionicu na temu „Digitalna Crna Gora – šanse i izazovi“, koju su za predstavnike državnih institucija organizovali Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave. Pozitivne primjere procesa digitalizacije u drugim zemljama, kao i iskustva u primjeni projekata i različitih poslovnih modela predstavili su eksperti iz renomiranih kompanija u ovoj oblasti – New Frontier Group i Pricewaterhouse Coopers.

„Kada govorimo o digitalnoj transformaciji, neophodno je razumjeti da je u pitanju višedimenzionalni proces koji se mora odvijati harmonizovano i kontinuirano. Informacionog društva i digitalne ekonomije nema bez moćne infrastrukture, savremenih telekomunikacionih i IT mreža“, kazala je Sekulić.

Iako su, kako je dodala, infrastruktura i mreže nove generacije najkompleksnije i najskuplje komponente digitalizacije, građane i privredu više od toga interesuju servisi i sadržaji.

„A za adekvatne sadržaje su potrebni ljudski resursi naučeni da razmišljaju inovativno, istraživački i razvojno. Dakle, potrebno je i kvalitetno obrazovanje koje će proizvesti ovakav ljudski kapital“, kazala je ministarka Sekulić.

Predsjednik i vlasnik kompanije New Frontier Group Branislav Vujović kazao je da je digitalna revolucija tek na početku i da će promjene koje će se dešavati u sljedećem periodu biti sve brže i brže.

„Mi smo dugo vremena živjeli u jednom istom poslovnom modelu, na isti način smo radili i nismo mogli mnogo da se mijenjamo. Posljednjih 10 godina stvari se toliko brzo mijenjaju, da mi tome moramo da se prilagođavamo“, kazao je Vujović.

Cilj današnje radionice je upoznavanje sa vrijednostima koje donosi digitalna ekonomija i digitalna transformacija javne uprave, kao i razvojne šanse Crne Gore na putu izgradnje informacionog društva.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *