Prosječna zarada u maju iznosila 512 eura

Dodajte komentar

Prosječna zarada (bruto) u maju ove godine u Crnoj Gori iznosila je 768 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 512 eura, saopštio je MONSTAT.

Iz MONSTAT-a su pojasnili da je prosječna (neto) zarada u maju u odnosu na prethodni mjesec zabiježila rast od 0,4 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u maju 2018. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast od 0,2 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,3% proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,1 odsto”, naglasili su u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u maju 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljdećim sektorima djelatnosti: Usluge smještaja i ishrane (4,7 odsto), Vađenje ruda i kamena (4,1 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (3,5 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (2,8 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (2,2 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,8 odsto), Trgovina na veliko i malo (1,4 odsto), Građevinarstvo (1,3 odsto), Saobraćaj i skladištenje (1,1 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama (0,2 odsto), Državna uprava i odbrana (0,2 odsto).

Pad zarada zabilježen u sljedećim sektorima: Informisanje i komunikacije (pet odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (3,6 odsto), Poslovanje sa nekretninama (1,6 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (1,4 odsto),Prerađivačka industrija (jedan odsto), Ostale uslužne djelatnosti (0,5 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,4 odsto) i Obrazovanje (0,2 odsto).

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *