Poznati bankar otkriva dva savjeta za štednju i investiranje

Dodajte komentar

Milijarder John Augustine, direktor Huntington banke, odlučio je da podijeli sva jednostavna savjeta kako biste došli blizu njegovog bogatstva koje se procjenjuje na 18 milijardi dolara.

Prvi je da svakako mislite na penziju i stavljate dovoljno novca sa strane za dane kad više nećete moći raditi. Ko god misli o svojoj finansijskoj budućnosti u starosti to mora raditi.

“Koliko bi trebalo ostavljati sa strane? Ako je moguće, 10 do 15 posto bruto plate bi svaki mjesec trebalo da odvojite za penziju. Ako vam treba neko vrijeme da dođete do tog procenta, postepeno povećavajte kroz godine”, rekao je Augustine za Business Insider.

Drugi savjet je – ulažite! Pratite dionice, tržišta, a Augustine predlaže i formulu kojom možete izračunati koliko bi trebalo uložiti: Od broja 120 oduzmite svoje godine i to je minimum uloga koji bi trebalo da imate  u dionicama. Iza svega stoji to da trebate ulagati više dok ste mlađi i skloniji riziku.

Dobru ideja za kompaniju u koju ćete uložiti je pogledati račune koje plaćate.

“Kada maknete stanarinu i kredite, kome plaćate račune? E to je kompanija u koju morate uložiti. Ona će očigledno uvijek imati dobre prihode i sigurno ćete dobiti dobru dividendu”, naglasio je milijarder.

Prije deset godina, kada su se ljudi žalili na preskup gas i gorivo, on mi je savjetovao da ulože u Exxon jer će barem zaraditi na svojoj i vlastitoj muci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *