Novi udarac za Deutsche Bank: Američka podružnica pala na stres testu Feda

Dodajte komentar

Američka podružnica Deutsche banke nije prošla drugi krug godišnjeg drugostepenog “stres” testa američke centralne banke Fed, čiji je zadatak da ocijeni otpornost bankarskog sektora na moguću recesiju i finansijsku krizu.

Njemački zajmodavac pati od “široko rasprostranjenih i kritičnih nedostataka” u dijelovima svog poslovanja, objavio je Fed u petak.

Sa druge strane, 31 od 35 ispitanih banaka prošla je Fedovu provjeru, dok su Goldman Sachs i Morgan Stanley dobili samo “uslovne” prolaze.

Stres testovi uvedeni su nakon finansijske krize 2008., a Fed svake godine banke u zemlji, uključujući i strane podružnice, podvrgava testiranju.

Fed provjerava drže li banke dovoljno kapitala za borbu s recesijom, dok se u drugom dijelu procesa koncentriše na “kapitalne planove” banaka, na primjer koliko novca namjeravaju da vrate dioničarima.

Svih 35 najvećih banaka podvrgnutih testiranju prošle nedjelje prošlo je prvi dio ispitivanja.

Međutim, Fed je kod američke podružnice Deutsche banke utvrdio “materijalne slabosti u podatkovnim sposobnostima i kontrolama u smislu podrške procesa kapitalnog planiranja kompanije, kao i slabosti u svojim pristupima i pretpostavkama koje se koriste za prognoziranje prihoda i gubitaka uslijed krizne situacije”.

Ova odluka još je jedan udarac za problematičnog njemačkog zajmodavca, čije je finansijsko zdravlje u posljednje vrijeme u centru pažnje, a i zahtijevaće od banke promjene u načinu na koji djeluje u SAD-u.

Prošlog mjeseca banka je objavila ukidanje više od sedam hilajda radnih mjesta, a agencija Standard & Poor's smanjila joj je kreditni rejting. Krajem februara banka je zabilježila godišnji gubitak od 500 miliona eura.

Iz centrale banke u Njemačkoj kazali su kako je njihova američka podružnica “izvršila značajna ulaganja u poboljšanje sposobnosti kapitalnog planiranja, kao i kontrole i infrastrukturu”.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *