KIPS dobio Crnu Goru pred Strazburom, dobija višemilionsku odštetu?

Dodajte komentar

Vlasnik KIPS-a Risto Drekalović pokrenuo je prije 12 godina postupak pred Evropskim sudom zato što mu je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša 2005. stopirao gradnju velikog trgovačkog centra na Starom aerodromu.

KIPS je tražio od suda da naloži Crnoj Gori da mu na ime materijalne štete – izmakle dobiti isplati 30 miliona eura, i još 764 542 eura na ime troškova koje je imao (troškovi za građevinsku dozvolu, pripremni radovi za izgradnju, građevinski materijal, itd). Osim toga, Drekalović je tražio od suda 1500 eura na ime nematerijalne odštete – koje bi uplatio u dobrotvorne svrhe.

Dodatno, KIPS je tražio da Crna Gora nadoknadi i troškove koje je imao pred domaćim sudovima – 19 hiljada 681 euro i pred sudom u Strazburu – 66 hiljada 278 eura.

Sedmočlano sudsko vijeće, čiji član je bio i donedavni crnogorski sudija Nebojša Vučinić, utvrdile su da je država KIPS-u povrijedila pravo na pravično suđenje zbog dužine trajanja postupka pred nadležnim organima, pravo na djelotvorni pravni lijek i pravo na zaštitu imovine.

Prihvatile su zahtjev Drekalovića da mu se isplati hiljadu i po eura na ime nematerijalne štete, dok su na ime sudskih troškove dosudile iznos od sedam i po hiljada eura.

U pogledu izmakle dobiti, zbog koje je KIPS tražio da mu se dosudi 30 miliona eura, sud je stava da to pitanje još nije spremno za donošenje odluke, te u skladu sa tim “zadržava navedeno pitanje u pogledu konačne odluke”, ali je takođe pozvao Crnu Goru i KIPS da u roku od tri mjeseca od dana pravnosnažnosti presude predaju svoje podneske u vezi sa tim pitanjem ili obavijeste sud u vezi eventualnog sporazuma do kojeg bi došli.

Ocjenjujući pitanje kršenja prava na imovinu sud smatra da je KIPS bio suočen sa neizvjesnošću koja proizilazi iz prakse koju su vlasti primjenjivale, a koja se ogledala u čestom mijenjanju DUP-a, uvođenjem novih uslova i nezakonitim odbijanjem da izračunaju odgovarajuće naknade.

KIPS je 1998. godine potpisao ugovor sa Društvenim fondom za građevinsko zemljište, poslovni prostor i puteve Podgorica, prema kojem je stekao pravo korišćenja nad građevinskim zemljištem od 11 hiljada 443 kvadratna metra, na kojem je planirao izgradnju velikog trgovačkog centra i poslovnih prostorija.

Iako je 2004. predviđeno pravo izgradnje KIPS-ovog trgovačkog centra DUP-om, krajem iste godine DUP je izmijenjen, dok je tadašnji gradonačelnik Mugoša u junu 2015. zabranio dalju gradnju na tom prostoru.

Izvor: Fosmedia.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *