Inspekcija stopirala radove na rekonstrukciji Doma revolucije

Dodajte komentar

Urbanističko-građevinska inspekcija stopirala je 15. juna radove na prvoj fazi rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću nakon što su autori projekta obilaskom gradilišta ustanovili brojna odstupanja, kako u načinu izvođenja tako i u obimu radova za koje je izdata građevinska dozvola.

Revitalizacija Doma revolucije, objekta koji decenijama ruži sliku centra grada, započeta 25. marta. Radove izvodi preduzeće Stambeno iz Nikšića, a nadzor Urbi pro iz Podgorice.

Autori projekta, međutim, tvrde da je izvođač, nezakonito odstupajući od projekta, ne samo narušio ideju revitalizacije već je doveo u pitanje i bezbjednost objekta.

Na međunarodnom konkursu za rekonstrukciju Doma revolucije koji je svojevremeno raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma pobijedio je projekat slovenačko-švajcarsko-crnogorskog tima Sadar+Vuga iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhikon iz Podgorice koji podrazumijeva korišćenje postojeće izgrađene strukture, sa dogradnjom u vidu minimalnih intervencija koje će taj objekat oblikovati u novi tip urbanog prostora.

Uz velike napore opštine Nikšić, kao i države Crne Gore trebalo je da se nedovršena građevina konačno revitalizuje, na zadovoljstvo građana, kao i u interesu privrednika.

Međutim, autori projekta Boštaj Vuga, Simon Hartman,Vlatko Nikić, Tomaž Krištof i Dijana Vučinić, u dopisu koji su nedavno uputili ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, čelniku Direkcije javnih radova Almeru Kalaču i predsjedniku opštine Nikšić Veselinu Grboviću, navode da su nakon obilaska gradilišta “iznenađeni tempom izvođenja radova, ali i zatečeni spoznajom da se ne izvode u skladu sa projektnom dokumentacijom, na koju je izdata građevinska dozvola”.

“Nije nam jasno čijom idejom, po čijem projektu i nadležnosti je došlo do neregularnosti, koje – osim što predstavljaju kršenje zakona i kodeksa struke ukazuju na nepoštovanje prema autoru, zatim i institucijama države koje stoje iza projekta i, na kraju, predstavljaju nelegalan i nelegitiman vid trošenja sredstava predviđenih za adaptaciju i rekonstrukciju”, ističu autori projekta kažu autori.

Oni naglašavaju da su potpuno isključeni iz realizacije projekta obnove, iako je u smjernicama jasno naznačena neophodnost da budu konsultovani. To bi, po njihovom mišljenju, moglo biti “pogubno po cijeli projekat”.

Govoreći o konkretnim problemima koje su uočili, oni naglašavaju da projektom nije predviđeno da se čelična konstrukcija uklanja a već je uklonjena, već isključivo da bude sanirana u cjelini.

U toku je tek prva faza rekonstrukcije, a po faznosti realizacije iz projektne dokumentacije uređenje okolnih površina predstavlja zadnji korak u izgradnji Doma revolucije objašnjavaju autori projekta.

Autori naglašavju kako su imali dobru saradnju sa predstavnicima Vlade, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Direkcijom javnih radova, koji su bili i nosioci projekta, od raspisivanja konkursa.

Foto: Uncube Magazine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *