Inspekcija stopirala radove na rekonstrukciji Doma revolucije

Urbanističko-građevinska inspekcija stopirala je 15. juna radove na prvoj fazi rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću nakon što su autori projekta obilaskom gradilišta ustanovili brojna odstupanja, kako u načinu izvođenja tako i u obimu radova za koje je izdata građevinska dozvola.

Revitalizacija Doma revolucije, objekta koji decenijama ruži sliku centra grada, započeta 25. marta. Radove izvodi preduzeće Stambeno iz Nikšića, a nadzor Urbi pro iz Podgorice.

Autori projekta, međutim, tvrde da je izvođač, nezakonito odstupajući od projekta, ne samo narušio ideju revitalizacije već je doveo u pitanje i bezbjednost objekta.

Na međunarodnom konkursu za rekonstrukciju Doma revolucije koji je svojevremeno raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma pobijedio je projekat slovenačko-švajcarsko-crnogorskog tima Sadar+Vuga iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhikon iz Podgorice koji podrazumijeva korišćenje postojeće izgrađene strukture, sa dogradnjom u vidu minimalnih intervencija koje će taj objekat oblikovati u novi tip urbanog prostora.

Uz velike napore opštine Nikšić, kao i države Crne Gore trebalo je da se nedovršena građevina konačno revitalizuje, na zadovoljstvo građana, kao i u interesu privrednika.

Međutim, autori projekta Boštaj Vuga, Simon Hartman,Vlatko Nikić, Tomaž Krištof i Dijana Vučinić, u dopisu koji su nedavno uputili ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, čelniku Direkcije javnih radova Almeru Kalaču i predsjedniku opštine Nikšić Veselinu Grboviću, navode da su nakon obilaska gradilišta “iznenađeni tempom izvođenja radova, ali i zatečeni spoznajom da se ne izvode u skladu sa projektnom dokumentacijom, na koju je izdata građevinska dozvola”.

“Nije nam jasno čijom idejom, po čijem projektu i nadležnosti je došlo do neregularnosti, koje – osim što predstavljaju kršenje zakona i kodeksa struke ukazuju na nepoštovanje prema autoru, zatim i institucijama države koje stoje iza projekta i, na kraju, predstavljaju nelegalan i nelegitiman vid trošenja sredstava predviđenih za adaptaciju i rekonstrukciju”, ističu autori projekta kažu autori.

Oni naglašavaju da su potpuno isključeni iz realizacije projekta obnove, iako je u smjernicama jasno naznačena neophodnost da budu konsultovani. To bi, po njihovom mišljenju, moglo biti “pogubno po cijeli projekat”.

Govoreći o konkretnim problemima koje su uočili, oni naglašavaju da projektom nije predviđeno da se čelična konstrukcija uklanja a već je uklonjena, već isključivo da bude sanirana u cjelini.

U toku je tek prva faza rekonstrukcije, a po faznosti realizacije iz projektne dokumentacije uređenje okolnih površina predstavlja zadnji korak u izgradnji Doma revolucije objašnjavaju autori projekta.

Autori naglašavju kako su imali dobru saradnju sa predstavnicima Vlade, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Direkcijom javnih radova, koji su bili i nosioci projekta, od raspisivanja konkursa.

Foto: Uncube Magazine

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *