Državni dug za godinu porastao 225 miliona

Dodajte komentar

Vlada je juče utvrdila Predlog proljećne analize makroekonomskih kretanja i strukturalnih reformi, koja je pokazala da dalja realizacija mjere fiskalne konsolidacije daje pozitivne rezultate u prvom ovogodišnjem kvartalu, što potvrđuje i veća naplata prihoda budžeta.

Generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija Iva Vuković je na konferenciji za novinare kazala da je na osnovu dobijene garancije Svjetske banke (SB) u iznosu od 80 miliona eura, omogućeno zaduživanje države od 250 miliona eura po povoljnim uslovima, sa nižom kamatnom stopom.

Na osnovu podatka iz proljećne analize makroekonomskih kretanja i strukturalnih reformi, može se uvidjeti da je u odnosu na 2016. godinu državni dug povećan za 224,9 miliona eura što je uzrokovano zaduživanjem na domaćem i međunarodnom tržištu kao i angažovanjem kreditnih sredstava po osnovu već potpisanih kreditnih aranžmana. Na povećanje državnog duga u 2017. godini najviše je uticalo zaduživanje od 189,4 miliona eura po osnovu dugoročnih kreditnih aranžmana uzetih kod inostranih banaka i međunarodnih finansijskih institucija. Pored toga, na povećanje državnog duga u prošloj godini uticalo je i dugoročno zaduženje na domaćem tržištu u ukupnom iznosu od 65
miliona eura.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *