Na jednog penzionera imamo 1,6 zaposlenih

Dodajte komentar

Poreska uprava bilježi rast naplate svih prihoda, pa i poreza i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje. Ako se nastavi takav trend do kraja ove godine mogla bi se smanjiti i izdvajanja iz budžeta za finansiranje Fonda PIO, koja sada dostižu i 100 miliona godišnje, kaže za Radio Crne Gore direktor Fonda Dušan Perović.

“Ukupni primici Fonda od početka godine dostigli su 174 miliona eura ili 4,21 odsto su viši nego u istom periodu prošle godine. Iz državnog budžeta Fondu je od januara do maja uplaćeno 63 miliona. Sada govorimo o većoj naplati izvornih prihoda za deset odsto. Ako se do kraja 2018. nastavi ovaj trend smanjiće se i izdvajanja iz državnog budžeta za Fond. Nezahvalno je procijeniti za koliko, ali su očekivanja da se to kreće između četiri i pet odsto”, naveo je Perović.

Spočitava se Crnoj Gori već duže, naročito sa međunarodnih adresa, da bi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju trebalo mijenjati, naročito u dijelu prijevremenog penzionisanja.

Perović navodi da je izrada inoviranog već počela, pa su očekivanja da će se mijenjati i način obračuna penzija.

“Za očekivati je da se ta nova formula primjeni u obračunu penzija početkom naredne godine, mada i sada na osnovu privrednih aktivnosti, pa iako se primjeni obračun po sadašnjoj švajcarskoj formuli, daje nam za pravo da očekujemo i veći rast penzija početkom 2019.”, istakao je prvi čovjek Fonda PIO.

U izmjenjenom zakonu, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja 2018. mogla bi se promijeniti i starosna granica za odlazak u penziju.

Sadašnji propisuje da se to pravo ostvaruje sa 67 godina, mada će potpuna primjena tog rješenja početi za žene 2041, a muškarce 2025.

“Jedna od težnji, odnosno normi Evropske unije je da se uplosleni što duže zadržavaju u radnom odnosu”, rekao je Perović ne želeći da prejudicira kakvo će se rješenje naći u izmjenjenom zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju.

U Crnoj Gori trenutno je 130 hiljada i 300 penzionera. Od početka godine 600 je novopenzionisanih. Perović ističe da je za održivost Fonda poželjno tri zaposlena na jednog penzionera.

A kako je trenutno kod nas?

“Na jednog penzionera imamo 1,6 zaposlenih što nije dovoljno. Međutim i tu bilježimo pozitivne trendove, zbog ukupne privredne aktivnosti, investicionih ciklusa, kretanja u malim i srednjim preduzećima, više zaposlenih sezonski, ali i uopšte. Sve to nam daje za pravo da očekujemo da će i taj odnos u narednom periodu mijenjati”, optimista je direktor Fonda PIO.

Prema podacima Fonda oko dvije hiljade penzionera nema rješeno stambeno pitanje. Proteklih nekoliko godina stan je kroz projekat koji realizuje ta institucija u saradnji sa Savezom penzionera,resornim ministrastvima i opštinama stan dobilo 500 penzionera.

I ove godine obezbijeđen je odmor u centrima na jugu i sjeveru koji će plaćati na rate.

Izdvojeno je 300 hiljada eura za jednokratne pomoći, nastaviće se i sa programom isporuke zimnice koja će se, takođe, plaćati u jednakim mjesečnim ratama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *