Kineske dionice pale od januara za 20%

Dodajte komentar

Zabrinutosti zbog trgovinskih napetosti s Amerikom i mogućeg usporavanja ekonomije rezultirale su padom kineskih dionica u “tržište medvjeda”.

Indeks Šangajske berze u utorak je oslabio 0,51 posto na 2844 boda što je bilo dovoljno da ukupan pad od vrhunca postignutog u januaru pređe 20 posto što se smatra granicom “tržišta medvjeda”.

Podsjetimo, prošlog utorka indeks Šangajske berze potonuo je gotovo četiri posto nakon prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa u novom valu carina na uvoz kineske robe.

Dioničko mjerilo Šangajske berze s 14 posto minusa za ovu godinu jedan je od najlošijih svjetskih berzanskih indeksa. Osim carinskog rata sa SAD-om, investitore zabrinjava može li kineska ekonomija zadržati zamah iz prošle godine kada je BDP ojačao 6,9 posto.

Zvanični podaci iz maja pokazuju usporavanje uvažnijim područjima – izvozu, investicijama kompanija te ličnoj potrošnji.

Osim toga, juan je počeo da slabi prema dolaru. Od 14. juna oslabio je 2,4 posto što potiče zabrinutost mogu li zadužene kompanije uredno otplaćivati dugove u stranoj valuti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *