Hotel „Plaža“ u Strazburu

Dodajte komentar

Dr Zoltan Mađar, jedan od nasljednika hotela „Plaža“ u Zelenici, koji je presudom Vrhovnog suda Crne Gore pripao opštini Centar Sarajevo, uložio je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Kako je naveo u podugačkom pismu upućenom javnosti, ali i Sudu u Strazburu, tužio je državu Crnu Goru „zbog uskraćenog prava na pravično suđenje po čl. 6 Konvencije za ljudska prava, i zbog nezaštićenosti imovine po čl. 1 Protokola 1 iste konvencije“.

Molio sam da se vrhovna presuda ne uvaži, zajedno sa svim mogućim posljedicama, a da se potvrde presude nižih sudova, te da se na osnovu povraćajnog rješenja iz 2007. godine izvrši povraćaj tog imanja zakonitim nasljednicima”, navodi dr Mađar.

Hotel u Zelenici izgradio je dr Antal Mađar prije 115 godina, a objekat je 1948. godine nacionalizovan. Dvanaest godina kasnije opština Herceg Novi je sklopila kupoprodajni ugovor sa opštinom Centar Sarajevo, pa ga, kako navodi Mađar, preinačila u ugovor o prenosu prava korišćenja za 68 miliona dinara. Tvrdi i da nema traga o uplati tog novca. Tokom 90-ih godina objekat preuzima Komanda Ratne mornarice, a 1996. hotel prelazi u vlasništvo države Crne Gore.

Porodica Mađar vodila je postupak za vraćanje imovine odmah po usvajanju Zakona o pravednoj restituciji, a od 2007. je bila umješač u sporu sarajevske opštine Centar i države Crne Gore. – Opštinska komisija za povraćaj je 12. marta 2007. donijela rješenje za povraćaj nacionalizovanog hotela nasljednicima, kao i rješenje za razdvajanje parka i plaže hotela. Međutim, od jula 2007. je izmijenjen zakon i opštinska i uspostavljena regionalna komisija u Baru u direktnoj zavisnosti od Ministarstva finansija – nominalnog vlasnika državnih imanja.

Rješenje o razparcelaciji parka i plaže dostavljeno je u Bar 30. januara 2008, što znači da je povraćajno rješenje opštinske komisije od marta prethodne godine automatski postalo pravosnažno od februara 2008, ali to ni do danas nije proglašeno, pod izgovorom sarajevskog procesa. Potom su poništene dvije prvostepene presude 2009. i 2013, obje u korist nasljednika. Osnovni sud u Herceg Novom 2015. odbija žalbu opštine Centar, a Viši sud potvrđuje 2016, da bi Vrhovni sud preinačio presude prvostepenih sudova. Ustavni sud ni do danas nije odgovorio na njihovu ustavnu žalbu.

U međuvremenu je opština Centar preuzela posjed i namjerava da ga proda.

“Izbačeni smo iz rodnog i zakonito nasljednog imanja kroz nečinjenje Ustavnog suda, jer ustavna žalba ne sprečava postupke nižih sudova. Advokat je 3. maja ipak podnio urgenciju Ustavnom sudu, hercegnovskom sudu je podnio prigovore na formu izvršnog rješenja, a provjerio je i katastar. Naime, vrhovna presuda je i u tom smislu dvojna: nalaže državi predaju imanja u posjed i slobodno raspolaganje – ali ne nalaže takav zemljišni upis. Ipak je Sarajevo učinilo taj pokušaj, odbijeno je i žalilo se Ministarstvu finansija, koje je žalbu usvojilo 17. aprila ove godine. Međutim, 3. maja je još važio upis Morskog dobra”, kaže Mađar i dodaje da je ovakvim postupcima Vlada proigrala eventualni poziv javnog interesa za ovo imanje.

“Već je sa prethodnom urgencijom bio aktualizovan polugodišnji rok za tužbu Evropskom sudu u Strazburu i to ako bi Ustavni sud svojim nečinjenjem prezategao razumni rok postupka. A najava preprodaje nalaže naročitu hitnost”, rekao je Mađar i dodao da je advokat 10. maja podnio sedmodnevni ultimatum Ustavnom sudu za neizostavnu intervenciju.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *