Hiljade Šveđana ugradilo mikročipove koji im služe kao kreditne kartice

Dodajte komentar

Hiljade Šveđana ugradilo je mikročipove koji im sada služe kao kreditne kartice, ključevi za auto ili stan pa čak i karte za voz.

Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju brinuti o tome gdje im je novčanik ili jesu li digli dovoljno gotovine, piše The Conversation. No, i dalje postoji jaka struja koja se opire ugrađivanju čipova u tijelo jer tako nešto smatraju distopijskim.

I dok se na prvi pogled može pomisliti da je Švedska jednostavno toliko napredna da predvodi ovakve trendove, iza priče o 3500 ljudi s mikročipovima stoji puno dublji razlog.

Termin biohaker odnosi se na biologe amatere koji rade izvan tradicionalnih institucija. Kao što ra;unarski hakeri mogu provaliti u svaki ra;unar, tako biohakeri mogu provaliti u bilo šta biološko.

Biohakera ima mnogo, a za ovu priču su posebno zanimljivi transhumanisti koji su fokusirani na poboljšanje karakteristika ljudskog tijela, i dugoročno, poboljšanje cijele ljudske rase. No, oni rade i puno zabavnije eksperimente poput toga da biljke počnu svijetliti u mraku ili proizvodnje piva od algi.

Švedski biohakeri su definitivno transhumanisti i oni su ti koji stoje iza ugrađivanja čipova veličine zrna riže Šveđanima negdje između palca i kažiprsta. To su isti oni mikročipovi koje su desetinama godina ugrađivali kako bi pratili životinje i pakete.

Pa zašto onda Šveđani toliko žele čipove u svom tijelu? Oni, zapravo, imaju puno povjerenja u sve digitalno. Vjeruju da tehnološki napredak može donijeti samo dobro. Tokom zadnje dvije decenije švedska Vlada uložila je milione i milione u tehnološku infrastrukturu i to se svakako vidi. Njihova ekonomija se bazira uglavnom na izvozu digitalnih tehnologija i usluga, kao i inovacija. Nije naodmet ponoviti kako je Švedska domovina Skypea i Spotifyja.

I dok se ostatak Evrope uglavnom zgražava nad činjenicom da se Šveđani dobrovoljno čipuju, jedan od vodećih mikrobiologa koji učestvuje u projektu Ben Libberton zapitao je sljedeću stvar:

“Biste li se bunili da vam čip detektuje rak istog trenutka kada se on pojavi i tako vam spasi život?”

Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *