Dolar na najvišem nivou u godinu dana

Dodajte komentar

Kurs dolara danas se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko od najviših nivoa u godinu dana, a podršku su mu pružile kupovine u kontekstu konfliktnih signala u vezi razvoja situacije na trgovinskom planu između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,3 posto, na 95,51 bod, nadomak najviših nivoa  od sredine jula 2017. godine, od 95,529 bodova, koje je u jednom trenutku dostigao u prošlonedjeljnom trgovanju.

Euro je, pak, oslabio 0,2 posto prema dolaru, na 1,1538 dolara.

Premda su najnoviji medijski naslovi sugerisali da je Washington spreman da zauzme ipak nešto blaži stav prema Pekingu u pogledu kineskih ulaganja, na valutnim je tržištima sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama ostala prigušena. U takvim okolnostima podršku su dobile valute-utočišta, poput japanskog jena i švajcarskog franka.

Najnoviji medijski natpisi pokazuju nešto blaži stav, no tržišta će ih s oprezom zasad tumačiti, i to objašnjava jačanje jena i franka”, kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

No na tržištima je blagu konfuziju u pogledu namjera američke vlade na planu trgovine izazvala izjava ekonomskog savjetnika Bijele kuće Larryja Kudlowa za Fox Business Network da plan koji je američki predsjednik Trump najavio ne pokazuje blaži stav prema Kini. Te su izjave pogodile američka tržišta dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *