Od 2019. u Njemačkoj minimalna satnica 9,19 eura

Dodajte komentar

Njemačka bi trebala da podigne minimalnu platu iduće godine na 9,19 eura po satu, a potom 9,35 eura u 2020., preporučila je u komisija koju je imenovala vlada u Berlinu, čime bi se otvorio put za povećanje lične potrošnje u najvećoj evropskoj privredi.

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je 2015. godine minimalnu zaradu na nivou države od 8,50 eura po satu, obuhvativši time više od tri miliona radnika. Poslednji put njen iznos je povećan prošle godine, takođe na preporuku komisije, na sadašnjih 8,84 eura po satu, prenosi Seebiz.eu.

Aktuelni preporučeni iznos utvrđen je primjenom složene formule koja djelimično se odnosi i na prosječno povećanje plata u Njemačkoj za 4,8 odsto u protekle dvije godine. Povećanje minimalne plate u 2019. iznosilo bi tako približno četiri odsto.

Predlog SPD 12 eura po satu

Očekuje se da će vlada prihvatiti preporuku stručne komisije.

Uvođenje minimalne plate 2015. godine bio je ključni zahtev Merkelovog manjinskog koalicionog partnera, njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD). Viši SPD funkicioneri, uključujući ministra finansija Olafa Scholza, pozivali su na povećanje minimalne plate na čak 12 eura po satu.

1.400 inspektora provjerava poštuju li kompanije “minimalac”

Scholz sada planira da angažuje dodatnih 1.400 inspektora te će ubuduće njih ukupno 8.600 provjeravati poštuju li kompanije odredbu o minimalnoj plati odnosno pokušavaju li zaobići odgovarajuće propise.

Povećanje minimalne plate vjerovatno će pomoći podizanje potrošnje domaćinstava u razdoblju u kojem rast njemačkog izvoza ugrožavaju protekcionističke mjere američkog predsjednika Donalda Trampa.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Organizacija za privrednu saradnju i razvoj (OECD) već su pozivale Njemačku da podigne plate i poveća ulaganja kako bi se povećala domaća potrošnja i smanjio veliki višak na tekućem računu bilansa plaćanja, podsjeća Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *