Fudbalska groznica trese finansijski sektor: Banke predviđaju pobjednika Svjetskog prvenstva

1 komentar

Fudbalska groznica trese i finansijski sektor. Dok obični navijači pokušavaju predvidjeti pobjednika aktuelnog prvenstva u Rusiji na temelju instinkta i ranijih rezultata, banke i ugledne ekonomske škole to rade pomoću sofisticiranih alata za analizu tržišta. Razlog njihovog velikog angažmana oko predviđanja ovogodišnjih pobjednika je dokazivanje da su upravo njihove metode analize najpouzdanije. Takođe, lekcije koje će financijski stručnjaci naučiti pokušavajući da predvide pobjednika u Rusiji, biće primijenjene na pravila tržišta.

Tako su švajcarski UBS i njemačka Commerzbanka složni da će Njemačka uspješno obraniti naslov prvaka, Goldman Sachs vjeruje da će Brazil odnijeti pobjedu, dok EA Sports smatra da će ova godina biti u znaku francuske trobojke. S njima svima se nimalo ne slaže holandski ING, koji je već javno istupio pruživši potporu španskoj Furiji.

Inovativne metode kalkulacija

Financijski stručnjaci Goldman Sachsa simulirali su 1 milion potencijalnih ishoda ovogodišnjeg svjetskog prvenstva kako bi statistički predvidjeli najizglednijeg pobjednika. S druge strane, švajcarski UBS je koristio 18 stručnih analiza i 10.000 kompjuterskih simulacija, koje inače koristi za procjenu trendova na tržištu dionica, da dođe do svog favorita, dok je EA Sport svog pobjednika predvidio koristeći statistička pravila prethodnih svjetskih prvenstava.

Za sada najinovativniji pristup analizi pobjednika imala je viša ekonomska škola iz Tuluza, koja je svoje naučno istraživanje bazirala na analizi sličica iz Panini albuma fudbalskih prvenstava. Koristeći posebno osmišljen software koji može raspoznavati lica, za potrebe istraživanja su napravili bazu od preko 4.000 fudbalera koji su od 1970. godine učestvovali na svjetskom prvenstvu. Njihove su izraze lica na sličicama su potom povezali s plasmanom njihove reprezentacije, čime su došli do zaključka kako je njihov izraz lica povezan s uspjehom koji su postigli tokom prvenstva.

– Sretni igrači i sretne ekipe na Panini sličicama bili su izgledniji kandidat za osvajanje prvenstva od onih koji su na slikama bili tmurni, rekla je za Financial Times rukovodilac istraživanja Astrid Hopfensitz.

Paradoks sreće

Michael Mauboussin ekonomski je stručnjak ugledne njujorške škole Columbia Business School, koji je velik dio svog akademskog angažmana posvetio upravo poređenju sportskog i investicionog uspjeha. U svojim pokušajima da pronađe povezanost između njih, posebno se angažovao na ovogodišnjem prvenstvu u Rusiji.

“Predviđanje tržišta jednako je nezahvalno kao i predviđanje rezultata fudbalskih utakmica zbog toga što je nemoguće procijeniti do koje mjere faktor sreće utječe na rezultat”, rekao je Mauboussin za Columbia Business School Finance.

Jedno od najvažnijih zaključaka njegovog višegodišnjeg istraživanja je fenomen paradoksa talenta. Naime, taj je paradoks predmet istraživanja mnogih stručnjaka koji pokušavaju da pronađu pravila i objašnjenja neuspjeha željenog plasmana talentovanog sportiste te loših investicionih odluka iskusnih menadžera.

Fudbal je zbog svoje kompleksnosti posebno nezahvalan za predviđanje, jednoglasno smatraju ekonomski analitičari. Uz činjenicu da je potrebno predvidjeti spremnost 22 igrača dvije ekipe na terenu tokom više od 90 minuta trajanja utakmice, nemoguće je predvidjeti faktore poput ozljeda, crvenih kartona ili slobodnih udaraca, koji nedvosmisleno mogu promijeniti rezultat utakmice.

Čak i da se svi ti nepredvidivi scenariji izuzmu iz kalkulacije, elementarna matematika nalaže da 32 ekipe sa 736 raspoloživih fudbalera, u 58 utakmica tj. 5.394 minute, nudi preko milijardu kombinacija mogućih pobjednika.

Matematika tako nalaže da je zasad najpouzdaniji fudbalski prognostičar bio hobotnica Paul.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *