Trgovinski rat će svijet gurnuti u recesiju

Dodajte komentar

Kina i Evropska unija su poručile juče da bi jednostrane akcije pojedinih zemalja mogle gurnuti svijet u recesiju i obećale da će se usprotiviti trgovinskom protekcionizmu, aludirajući na SAD.

Vicepremijer i vodeći ekonomski savjetnik kineskog predsjednika Lju He kaže da su se Kina i EU, poslije jučerašnjih razgovora u Pekingu, dogovorile da brane multilateralni trgovinski sistem.

“Unilateralizam je u usponu i trgovinske tenzije su se pojavile u vodećim ekonomijama. Kina i EU se oštro protive trgovinskom unilateralizmu i protekcionizmu i vjeruju da takve akcije mogu prouzrokovati recesiju i turbulencije u globalnoj ekonomiji”, izjavio je Lju na zajedničkoj konferenciji za novinare s potpredsjednikom Evropske komisije Jirkijem Katainenom.

EU je prošle nedjelje uvela tarife na 3,3 milijarde dolara vrijedne američke proizvode, kao odgovor na američke barijere na uvoz aluminijuma i čelika iz EU.

Ministarstvo finansija SAD bi ove nedjelje trebalo da predstavi nove propise za kineske investicije u tehnološkom sektoru, što će, kako ocjenjuje “Bloomberg”, izvršiti dodatni pritisak na Kinu.

SAD bi trebalo da od 6. jula uvedu tarife na kineski uvoz vrijedan 34 milijarde dolara, a Tramp je obećao da će uvesti carine na još 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *