Polovina preduzeća iz EU srezala investicije u Britaniji

Dodajte komentar

Skoro polovina vodećih preduzeća iz EU srezalo je investicije u Britaniji otkako je ta zemlja prije dvije godine glasala za izlazak iz evropskog bloka.

To pokazuju rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 800 poslovnih lidera iz šest ključnih članica EU.

Tri četvrtine direktora tih preduzeća je i za to da Brisel obezbijedi ustupak Britaniji kako bi osigurala bolje trgovinske odnose pošto početkom 2019. godine napusti EU, prema istraživanju advokatske kancelarije “Bejker&Mekenzi” koje prenosi agencija Rojters.

“Vrlo je jasno da, posebno njemačke kompanije, vjeruju da je Bregzit loš za poslovanje”, kaže Anahita Toms iz te advokatske kancelarije.

Dvije trećine ispitanika podržavaju sporazum o slobodnoj trgovini, dok je 45 odsto ispitanika za carinsku uniju, pokazuje ovo istraživanje. U anketi su učestvovali direktori kompanija iz Francuske, Njemačke, Švedske, Irske, Španije i Holandije, čije kompanija ostvaruju godišnji obrt od najmanje 250 miliona funti (330 miliona dolara).

Njemačka industrijska grupacija BDI upozorila je prošle nedjelje da se Britanija kreće ka lošem Bregzitu koji može imati katastrofalne posljedice. Evropski proizvođač aviona Erbas je, takođe, prošle nedjelje najavio svoje povlačenje iz Britanije ako ne obezbedi dogovor sa EU o budućim trgovinskim odnosima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *