Naslovne strane dnevnih novina za 26. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Za pet mjeseci uvezena vozila vrijedna 78 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih pet mjeseci 2018. iznosila je 1,12 milijardi eura, što je za 13 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju novi preliminarni podaci Monstata. Domaća preduzeća izvezla su robu u vrijednosti 159,3 miliona eura, što je povećanje od 12.3 odsto, dok je uvoz iznosio 963 miliona eura ili 13,1 odsto više. Pokrivenost uvoza izvozom bila je manja nego u istom periodu prošle godine i iznosila je 16,5 odsto.

Prilagođavanje principima tržišne ekonomije

Pregovaračko poglavlje 17-Ekonomska i monetarna unija, koje je Crna Gora juče otvorila, od izuzetne je važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti, ocijenjeno je na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

Građani u maju potrošili četiri odsto manje struje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 187,38 miliona kilovat sati, što je oko četiri odsto manje nego prošle godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). Najviše struje, skoro 38 odsto, distribuirano je korisnicima iz Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

Dan

Država preuzima dug CGES-a od 8,1 milion

Ni nakon pet godina otkako su energetski subjekti uz prećutnu saglasnost Vlade krali struju za Kombinat aluminijuma (KAP), odnosno neovlašćeno je preuzimali iz evropske interkonekcije, još nijesu regulisani međusobni odnosi među kompanijama. Ukradena struja je nakon pritisaka iz Brisela vraćena u evropsku interkonekciju, ali Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Elektroprivreda (EPCG) još nijesu izmiri obaveze koje imaju, a koje su nastale zbog krađe struje za KAP tokom 2013. godine.

Izvoz 159, uvoz 963 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena za pet mjeseci iznosila je 1,12 milijardi eura, što je 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Zavoda za statistiku. Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 159,3 milionaeura, štoje 12,3 odsto više u odnosu na uporedni period, dok je uvoz bio viši 13,1 odsto i iznosio je 963 miliona eura.

Biće u minusu zbog otkupne cijene

Proizvođači lubenice iz Tuzi za sad su odustali od najavljenih protesta, jer su, kako navode, dobili usmeno obećanje Ministarstva poljoprivrede da se lubenica neće izvoziti za manje od 11 centi, kao i da će im taj vladin resor pomoći pri obezbjeđivanju izvoza.

Pobjeda

Rok za legalizaciju produžen za 90 dana

Amandmanima na izmjene Zakona o planiranju i izgradnji predloženo je produženje roka opštinama za donošenje planskih dokumenata za 2,5 mjeseca, odnosno do 1. oktobra tekuće godine. Predviđeno je takođe da građani mogu prijaviti objekat za legalizaciju samo sa potvrdom iz katastra da su predali elaborate na ovjeru kazao je juče u parlamentu ministar turizma Pavle Radulović.

Grade podzemnu garažu sa 414 mjesta

Zetagradnja će na prostoru nekadašnjeg Duvanskog kombinata graditi dvoetažnu podzemnu garažu, na parceli gdje ova kompanija već pravi stambeno poslovni kompleks. Vrijednost investicije je 1,7 miliona eura.

Da bankrotira CKB falilo bi 155 miliona

U slučaju uvođenja stečaja u najvećoj banci za isplatu garantovanih depozita nedostajalo bi 155,1 milion eura, navodi se u izvještaju koji je Fond za zaštitu depozita dostavio parlamentu.
Imena se ne navode jer to zakon ne dozvoljava, ali izvještaji banaka pokazuju da CKB ima najviše depozita 475 miliona eura, Sosijete ženeral 357 miliona, NLB 355 miliona…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *