Crna Gora otvorila pregovaračko poglavlje 17

Dodajte komentar

Pregovaračko poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija, koje je Crna Gora juče otvorila, od izuzetne je važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti, ocijenjeno je na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, predvodeći crnogorsku delegaciju, smatra da je 17. poglavlje značajno za otvorenu, uspješnu i eurizovanu ekonomiju zemlje.

“Crna Gora je već postigla značajne rezultate u toj oblasti. Preduzeli smo brojne aktivnosti koje otvaraju put daljem ekonomskom i finansijskom rastu, a naredne mjesece ćemo iskoristiti za dodatno produbljivanje i ubrzanje ekonomskih i političkih reformi”, istakao je Darmanović.

On je dodao da smo do danas otvorili 31 poglavlje, od kojih su tri privremeno zatvorena.

“Do kraja godine očekujemo da će biti otvorena i preostala dva, 8-Konkurencija i 27-Životna sredina”, rekao je Darmanović.

Pregovarač za 17. poglavlje, viceguverner Centralne banke Nikola Fabris, poručio je da će, uz već ostvareni napredak u toj oblasti, Crna Gora nastaviti sa usklađivanjem pravnog okvira sa evropskim zakonodavstvom.

“Cilj je održati javne finansije, smanjiti transakcione troškove, olakšati međunarodnu trgovine, povećati mobilnosti, kao i potpuno integrisati Centralnu banku Crne Gore u Evropski sistem centralnih banaka”, ukazao je Fabris.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han otvaranje pregovora je ocijenio kao važan korak na evropskom putu i istakao da očekuje da će Crna Gora uspješno nastaviti ispunjavanje obaveza sa evropske agende.

“Crna Gora je najviše napredovala u pregovorima sa EU, a prioritet u narednom periodu, treba da bude oblast vladavine prava”, istakao je Han.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU i ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva smatra da je otvaranje još jednog pregovaračkog poglavlja potvrda stalnog napretka Crne Gore i ispunj avanj a uslova za članstvo u EU.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *