Top lista zemalja sa najboljom reputacijom na svijetu

Dodajte komentar
Stokholm

Iako su finansijska stabilnost i geografska veličina uvjek uticale na reputaciju jedne zemlje u svijetu, ove godine su zapravo karakteristike kao što su prelijepi pejzaži, prijateljski nastrojeni građani i nivo etičkih politika bile glavne za ocjenjivanje reputacije država u svijetu.

Institut za reputaciju od 2008. godine objavljuje godišnju listu zemalja sa najvišom reputacijom. Kako ističu, ovogodišnje rangiranje otkrilo je prosečan pad u ugledu država.

Da bi pozicionirali zemlje po reputaciji, intervjuisano je više od 58.000 ljudi u Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Rusiji, Velikoj Britaniji i SAD. Na listi se našlo 55 država.

Kako Forbes piše, one zemlje koje ljudima omogućavaju da “ispune težnju za srećom” su na vrhu liste.

Primer za taj trend je kako kažu Švedska, koja se “popela” za dva mjesta na prvo mjesto ove godine.

Skandinavskoj državi nije prvi put da ima najvišu reputaciju u svijetu, jer se na istom mjestu nalazila i 2016. godine. Njena odlična reputacija se može pripisati decenijama inicijativa održivosti, ako se pogleda i to da je to prva država na svijetu koja je formirala agenciju za zaštitu životne sredine. Od tada im je “zeleni život” prioritet, a izgleda da se isplaćuje: danas se više od 99 odsto otpada reciklira i 52 odsto energije se dobija iz obnovljivih izvora. Na svjetskom nivou, Švedska ima manje od 0,2 odsto emisija gasova sa efektima staklene baste.

Ta država je takođe postala sinonim za gostroprimstvo, a svemu doprinosi i podrška LGBT zajednici.

Na drugom mjestu je Finska, zatim slijede Švajcarska i Norveška.

Zemlje sa najnižom reputacijom na listi su Nigerija, Iran i Irak.

Izvor: Forbes

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *