KAP ne izlazi iz stečaja dok se sporovi ne završe

Trenutno se vodi oko 70 sudskih i upravnih postupaka u kojima je Kombinat aluminijuma (KAP) u stečaju stranka, od kojih su neki višemilionski, pa je nemoguće davati projekcije o vremenu okončanja tih postupaka, a samim tim i stečajnog postupka, kazali su “Danu” iz Privrednog suda. Stečaj u KAP-u je pokrenut juna 2013. a stečaj uveden 8. jula te godine. Proizvodnju je prve godine organizovao Montenegro bonus, a od tada do danas Uniprom koji je za veći dio imovine fabrike platio 21 milion eura.

“Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji sa Unipromom stečajna uprava je stavila na raspolaganje drugoj ugovornoj strani objekte, postrojenja i svu neophodnu opremu za proces proizvodnje. Istim ugovorom stečajna uprava se obavezala da angažuje broj i strukturu radnika koji je potreban radi održavanja procesa prizvodnje u KAP-u, do okončanja postupka prodaje imovine. Nakon što se u potpunosti okonča postupak prodaje imovine, raskinuće se ugovor po poslovno-tehničkoj saradnji sa Unipromom, a radnike će i formalno preuzeti kupac imovine, jer se postupak prodaje i upisa prava svojine i drugih prava stečenih prodajom na kupca privodi kraju”, naveli su iz Privrednog suda.

Stečajni upravnik u KAP-u je Veselin Perišić, dok je stečajni sudija predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Po broju povjerilaca, visini potraživanja i drugim aspektima radi se o najsloženijem stečajnom postupku koji se vodi ili se vodio na teritoriji Crne Gore.

(Dan)

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.