Izgradnja kvadratnog metra stana investitore u prosjeku košta 681 euro

Dodajte komentar
Ilustracija

Prilikom kupovine krova nad glavom prosječan građanin, kojem za to treba kredit, plati tri stana. Prema podacima Monstata, naime, izgradnja kvadratnog metra stana koštala je u prošloj godini investitora u prosjeku 681 euro.

U Podgorici 670 eura, na primorju 770, a na sjeveru 400 eura. Prosječna prodajna cijena kvadrata u državi u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.162 eura – na primorju 1.355 eura, u središnjem regionu 752, a na sjeveru 672 eura. Razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.

Proračun

Uzimajući sve ovo u obzir kupovinu stana od 60 kvadrata, njegova cijena izrade je prema Monstatu 40.860, a građanin ga kupi za 72.000 eura. Ako uzmemo u obzir prosječnu prodajnu cijenu kvadrata od 1.200 i ako građanin podigne kredit na 20 godina, stan će ga koštati do 160.000, računajući kamatu, životno osiguranje i troškove kredita. Gradnja stanova u Crnoj Gori je postala najunosniji posao, a kupi se sve što se izgradi. Još prije sedam godina, na posljednjem popisu stanovništva Monstat je utvrdio da Crna Gora ima 122.462 stana više nego što ima porodica. Uz to, tada je bilo 59 hiljada praznih stanova i skoro 62 hiljade stanova koji su se koristili u sezoni – ljetnjoj ili zimskoj. Od 2011, kad je bio popis, nastavljena je izgradnja stanova nesmanjenom brzinom.

Predsjednik Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore Mile Gujić tvrdi da je teško dati precizne informacije kolika je zarada investitora, jer cijene gradnje konkretno u Podgorici (a i u drugim gradovima) zavise od kvaliteta lokacije, infrastrukture i drugih parametara koji utiču na tržišnu cijenu stanova.

“Prema analizi koju smo radili za potrebe naše firme za jednu lokaciju na Starom aerodromu u Podgorici gdje je u pitanju izgradnja stambeno poslovnog objekta površine 9.000 metara kvadratnih dobili smo slične podatke onima koje je dao Monstat”, kazao je Gajić koji je zaposlen u firmi ,,Normal kompani“.

On tvrdi da je cijena gradnje bila oko 700 eura po kvadratu, dok je prodajna cijena bila u prosjeku 890 eura.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *