Niko do sada nije tražio izmjenu Uredbe za gorivo

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije do sada nije dobilo od privrednih subjekata inicijativu kojom bi se tražilo ukidanje Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata i uspostavljanje tržišne regulacije.

Iz tog resora na čijem je čelu ministarka ekonomije Dragica Sekulić “Vijestima” su kazali da Crna Gora kao buduća članica EU u tom pravcu treba da razmišlja.

“Ostajemo otvoreni za razgovor na ovu temu sa svim predstavnicima potrošača, privrednim subjektima i naftnim kompanijama koje su direktno uključene u ovaj proces”, rekli su iz Ministarstva.

Podsjećaju da je Uredba o cijenama naftnih derivata na snazi više od 10 godina i, kako kažu, pokazala se kao dobar mehanizam zaštite privrede i građana.

Unija slobodnih sindikata je početkom juna tražila hitnu sjednici Socijalnog savjeta na kojoj bi se raspravljalo o izmjeni sporne Uredbe o određivanju maloprodajnih cijena goriva.

Predsjedništvo Socijalnog savjeta je preglasavanjem odlučilo da se ne saziva hitna sjednici tog tijela na kojoj bi se raspravljalo o rastu cijena goriva i uredbi, već da se od ministarstava ekonomije i finansija traže podaci o cijenama i dažbinama na gorivo kako bi se o tome raspravljalo na nekoj od narednih sjednica.

Predstavnik Vlade u predsjedništvu Socijalnog savjeta, ministar rada Kemal Purišić, tražio je da se cijene goriva uvrste na dnevni red tek ako dođe do novih poskupljenja. Odluku da se odlaže rasprava o spornoj uredbi izglasali su predstavnici Saveza sindikata i Unije poslodavaca.

Od akciza na mineralna ulja i goriva država je u prva četiri mjeseca ove godine imala prihod od 43.423.893 eura, tri miliona više nego u istom periodu 2017, pokazuju podaci Uprave carina.

Vlada je posljednji put 2017. povećala akcize na gorivo za devet centi, dok je ove godine, u okviru mjera štednje, povećala PDV sa 19 na 21 odsto, što je uticalo na poskupljenje goriva. Nakon dva velika poskupljenja u maju, cijene goriva su se približile rekordnim nivoima iz 2012. Nakon poskupljenja 29. maja, gorivo u Crnoj Gori je među skupljima u regionu, ali i u odnosu na neke bogate države EU. Eurodizel košta 1,3 eura, eurosuper 98 1,44, a eurosuper 95 1,41 euro po litru.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *