Naslovne strane dnevnih novina za 22. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Nema više Južnog Jadrana, sva imovina kod Popovića

Turističko ugostiteljsko preduzeće (TUP) Južni Jadran, nekadašnji gigant iz Herceg Novog, i zvanično je ugašen 4. juna ove godine i više ne postoji. Njegova višemilionski vrijedna imovina pripala je firmi Carine podgoričkog biznismena Čedomira Popovića, koja je do sada značajan dio preprodala za mnogo veće iznose.

SDT izviđa utaju poreza od oko 50 miliona eura

Sedamdesetak firmi ofšor vlasnika onlajn trgovinom navodno prihodovalo do 700 miliona eura od 2011. godine Specijalno državno tužilaštvo istražuje sumnje da je sedamdesetak firmi registrovanih u Crnoj Gori utajilo pedesetak miliona poreza putem onlajn trgovine, saznaju Vijesti.

Dnevne novine

Javni sektor godišnje troši 35 miliona za struju

Izvještaj o sprovođenju akcionog plana energetske efikasnosti Crne Gore od 2016. do 2018. godine, za prethodnu godinu, usvojen je na jučerašnjoj sjednici Vlade. U dokumentu u kojem su prikazane aktivnosti prema mjerama energetske efikasnosti, dat je pregled tih aktivnosti prema sektorima potrošnje finalne energije.

Analizom utvrditi efekte manjih poreza na zarade

Predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović i direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša potpisali su juče sporazum o saradnji dviju institucija kojim se, kako je saopšteno, stvaraju mogućnosti za unapređenje poslovnog ambijenta.

Bošković ostala bez predmeta zbog pristrasnosti

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić prihvatio je zahtjev Elektroprivrede (EPCG) i izuzeo sutkinju Natašu Bošković iz spora kojim manjinski akcionar državne energetske kompanije Vasilije Miličković traži da se poništi odluka o preuzimanju Rudnika uglja Pljevlja.

Dan

Nismo odustali od drugog blokap

Na navode iz teksta “Prije šest godina znali da neće biti drugog bloka, objavljenog u jučerašnjem “Danu reagovali su iz Ministarstva ekonomije. Oni su naveli da nieu tačne tvrdnje iznesene u tekstu. Da je novinar imao namjeru da javnosti prenese sveobuhvatnu informaciju, koja se pritom nalazi na sajtu Vlade i datira iz 2012. godine, ne bi izostavio činjenicu da je u aneksu ugovora navedena obaveza Rudnika uglja, da “u slučaju povećanja obima proizvodnje uglja za potrebe rada bloka jedan i dva Termoelektrane Pljevlja zaključi novi aneks ugovora kojim će se izvršiti korekcija stalnog dijela koncesione naknade…

Vlada ne smije davati garancije koncesionarima

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavila je Ministarstvu ekonomije 23 komentara na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o koncesijama. Oni su naveli da se stav kojim se za korisnike koncesije može predvidjeti finansijska podrška treba brisati.

Solana je mrlja u EU integracijama

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) ne očekuje da će ulcinjska Solana biti zaštićena do kraja godine, kako je ranije najavljeno, navodeći da je očuvanje tog područja prekretnica, ali i mrlja u evropskim integracijama Crne Gore. Izvršni direktor CZIP-a Jovana Janjušević rekla je da pitanje zaštite ulcinjske Solane nije u rukama Ministarstva održivog razvoja i turizma, niti ministra Pavla Radulovića, već Eurofonda.

Pobjeda

Sumnjive transakcije u građevinarstvu se ne prijavljuju

Poslanici su juče završili raspravu o prijedlogu izmjena zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma o kojem će se naknadno izjasniti. U raspravi su poslanici opozicije prozivali vlast za razne afere, na šta su im kolege iz vladajuće koalicije odgovorili da su eksperti za pranje novca i da će se u narednom periodu vidjeti da li su znanja upotrebljavali u praksi.

Otkup akcija Rudnika uglja do 6. jula

Skupštinski Odbor za ekonomiju odlučio jejuče da 26. juna raspiše konkurs za imenovanje predsjednika i dva člana Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost. -Rok za podnošenje prijave na konkurs je 15 dana kazao je predsjednik Odbora Predrag Sekulić.

Izašli u susret investitorima

Vlada je juče izašla u sustet investitorima i naložila izradu nacrta državne studije Velika plaža, sektor 66 i izmjena studija lokacija poluostrva Kračko vina i Arsenala u Tivtu. Na ulcinjskoj Velikoj plaži planiran je turistički kompleks u 6 modula na sjeverozapadu stambeni, turistički, uslužni i javni sadržaji, sportska i servisna zona između postojećih i planiranih hotela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *