Tramp je kriv za cijenu benzina

Iranski ministar za naftu Bižan Zengane rekao je, pred trodnevni sastanak OPEK-a, da su aktuelne visoke cijene nafte rezultat aktivnosti američkog predsjednika Donalda Trampa koje idu na ruku „proizvodnji nafte iz škriljaca u SAD“.

„Tržište je sada politizovano od strane predsjednika Trampa… A ja hoću da objavim da je OPEK nezavisna organizacija a ne američka organizacija…. OPEK nije organizacija koja mora da ispunjava instrukcije predsjednika Trampa i da ga sluša, a to je veoma važno“, rekao je iranski ministar a prenosi ruska agencija TASS.

On je dodao da je američki predsjednik „stvorio komplikovanu situaciju na tržištu nafte uvodeći sankcije državama važnim osnivačima OPEK-a i proizvodjačima nafte“ a sad „moli OPEK i od njega očekuje aktivnosti kako bi cijene bile bolje“.

„Ja mislim da je to nečasno“, rekao je Zengane.

Države članice OPEK+ trebalo bi do kraja nedjelje da se izjasne o „mogućnosti povećanja proizvodnje u okviru dogovora OPEK+“, kojim su utvrdjenim kvotama uticale na zaistavljanje pada cijene nafte.

Tehnički komitet OPEK-a nije juče postigao dogovor o tome nego ga je prepustio ministrima 24 države proizvodjača nafte, od kojih se mnoge protive povećanju proizvodnje.

Check Also

Global Finance: CKB je najbolja banka u Crnoj Gori i u 2020. godini

Ugledni finansijski magazin Global Finance objavio je spisak dobitnika prestižnog priznanja za najbolje banke u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *