Vjetropark na Možuri biće izgrađen do kraja jula

Dodajte komentar

Kineska kompanija Shanghai Electric Power Engineering, glavni izvođač radova na izgradnji vjetroparka na Možuri, do sada je postavila 13 od planirana 23 vjetrogeneratora na tom lokalitetu, a cilj investitora je da svi građevinski radovi budu završeni do kraja jula, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva ekonomije.

Prema informacijama koje su predstavnici tog resora dobili od malteškog investitora Enemalta plc, završena je i kontrolna zgrada i dio zgrade za trafostanicu.

“Postavljanje vjetrogeneratora ide planiranom dinamikom i cilj investitora je da svi građevinski radovi budu završeni do kraja jula”, kazali su iz Ministarstva.

Nije poznato koliko je investitor do sada uložio u gradnju vjetroparka na Možuri, a prema planovima ukupna ulaganja bi trebalo da iznose 89 miliona eura.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura, koji je Crna Gora potpisala prije osam godina sa španskom kompanijom Fersa Energias Renovables i podgoričkom firmom Čelebić, državno zemljište dato je u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 megavati.

Podizvođač radova, crnogorska kompanija Bemax, ranije je izvijestila da je prošle godine izliven prvi temelj za jedan od vjetrogeneratora, a početkom marta iz Kine su u Luku Bar dopremljeni prvi djelovi za vjetrenjače i pripadajuća oprema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *