Naslovne strane dnevnih novina za 20. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Crnogorski BDP 46 odsto prosjeka EU

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 46 odsto prosjeka Evropske unije (EU), saopšteno je iz Monstata. Kod zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 253 odsto evropskog prosjeka. Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 49 odsto prosjeka EU.

Kompanije pripremiti za digitalno poslovanje

Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) formirala je Odbor za digitalnu transformaciju, čiji je cilj priprema crnogorskih kompanija za prelazak na digitalno poslovanje. Zadatak Odbora je, kako su saopštili predstavnici AMM-a, promocija digitalne transformacije, edukacija menadžera i ostalih donosilaca poslovnih odluka.

Zbog otkupa prosuli maline ispred opštine

Bjelopoljski malinari prosuli su juče ispred zgrade Opštine Bijelo Polje oko 200 kilograma malina, u znak protesta zbog niske cijene i slabog otkupa. Revoltirani malinari istakli su da je žalosno da cijena po kilogramu bude samo jedan euro, a ogorčeni su i zbog nedavnog prestanka otkupa, te bahatog odnosa hladnjačara.

Dan

Na službena putovanja potrošili 110 hiljada

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) prošlu godinu je završila sa neto dobiti od 1,2 miliona eura, kada se uzmu u obzir finansijski rashodi i prihodi. Dobitje, međutim, umanjena417,5 hiljada i iznosi 791 hiljadu eura zbog troškova stambenih kredita od 70 hiljada i investicija od 347,5 hiljada eura, piše u izvještaju o reviziji finansijskih iskaza Agencije.

Pejoviću 50 miliona, državi 945 hiljada

Firma Uniprom metali, koja upravlja Rudnicima boksita, u poslednje dvije godine prihodovala je od prodaje rude 50 miliona eura, dok je državi po osnovu koncesione naknade za eksploataciju rude crvenog boksita, u 2016. i 2017. godini, platila 945 hiljada eura. To pokazuju finansijski iskazi preduzeća čiji je vlasnik Veselin Pejović i podaci Poreske uprave dostavljeni “Danu.

Acov kum nije realizovao kredit

Firma TCZ Podgorica je, kao i sve druge firme, aplicirala za kredit kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i dobila kredit. Međutim, taj kredit nije realizovan jer firma nije obezbijedila uslove za realizaciju projekta, kazali su iz IRF-a reagujući na navode potpredsjednice Demokrata Zdenke Popović, izrečene u petak na pres konferenciji. Vlasnik firme TCZ je Goran Vuletić, kum Aca Đukanovića.

Pobjeda

Nesporna zakonitost članarine PKCG

Skupštinski zakonodavni odbor predložio je Ustavnom sudu da ne prihvati inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Privrednoj komori u dijelu koji se odnosi na plaćanje članarine po automatizmu. Predlažemo da Ustavni sud ne prihvati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti, odredaba člana 9 st. 1. i 2. Zakona o PKCG navedeno je u mišljenju Odbora koje je potpisala predsjednica Marta Šćepanović.

Srednju školu ima 60 odsto zaposlenih

Broj zaposlenih u Crnoj Gori u prvom kvartalu je, prema podacima Monstata, veći 1,3 odsto u odnosu na prethodni. Aktivnog stanovništva je bilo 268.300 osoba, od čegaje 225.000 zaposlenih i 43.300 nezaposlenih. Broj nezaposlenih je smanjen pet odsto.Neaktivno je bilo 231,8 hiljada osoba, što je 0,3 odsto manje. Prema podacima iz Monstatove ankete o radnoj snazi, stopa aktivnosti za prvi kvartal bila je 53,6 odsto, zaposlenosti 45 odsto, nezaposlenosti 16,1 odsto i neaktivnosti 46,4 odsto.

Crna Gora 46 odsto prosjeka EU

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori je lani bio 46 odsto prosjeka Evropske unije, saopštenoje iz Monstata. BDP po stanovniku u EU prema standardu kupovne mod u prošloj godini iznosio je 13.937 eura, što znači da je u Crnoj Gori 6.411 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *