Kina i Indija osnivaju “Klub kupaca nafte”

Indija i Kina razgovaraju o osnivanju “Kluba kupaca nafte” kako bi stvorile uslove za dobijanje boljih cijena u pregovorima sa zemljama izvoznicama “crnog zlata”.

Dvije zemlje će se, takođe, založiti za veći uvoz američke nafte s ciljem da se smanji uticaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) kako na globalno naftno tržište, tako i na cijene, saopštilo je indijsko Ministarstvo za naftu, a prenosi portal Oilprice.com.

“Imajući u vidu razarajuće igre kartela proizvođača nafte OPEK-a s cijenama, Indija je razgovarala sa Kinom o mogućnosti formiranja “Kluba kupaca nafte”, koji može sa prodavcima da pregovara o boljim uslovima, kao i da dobije više američke sirove nafte da bi se smanjila dominacija naftnog bloka”, piše na nalogu na Tviteru indijskog Ministarstva nafte.

Indija mjesecima upozorava da su cijene nafte previše porasle da bi bile održive za mnoge zemlje uvoznice.

Prošlog mjeseca, kada je cijena “brenta” nakratko probila 80 dolara za barel, što je najviši nivo od kraja 2014. godine, cijene benzina i dizela u Indiji su skočile na petogodišnji maksimum, između ostalog i zbog slabljenja rupije prema američkom dolaru.

Indiju brine da će rastuće cijene nafte nanijeti štetu njenoj ekonomiji, pa je ministar nafte Darmendra Pradan ponovio potrebu za “stabilnim i umjerenim” cijenama u telefonskom razgovoru s ministrom energetike Saudijske Arabije Kalidom al-Falihom sredinom maja.

Pradan se krajem prošle nedjelje sastao s ambasadorima zemalja OPEK-a u Indiji s kojima je razgovarao o “rastućoj ulozi Indije u svjetskoj tražnji energenata i potrebi za odgovornim određivanjem cijena uz izbalansiran pristup interesima kako proizvođača, tako i potrošača”.

Indijski ministar nafte planira da posjeti Beč sljedeće sedmice radi učešća na sedmom međunarodnom seminaru OPEK-a i nastavka razgovora o tržištu nafte i određivanju cijena s generalnim sekretarom naftnog kartela Mohamedom Barkindom i s ministrima zemalja članica OPEK-a, najavila je indijska vlada.

Check Also

Mastercard i Voli u zajedničkoj akciji: 10% popusta za online kupce

Nakon uspješnog lansiranja online prodavnice voli.me u decembru 2020. i odličnih reakcija korisnika, kompanije Voli …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *