Banke u Srbiji smanjile broj zaposlenih za 1.279

Kako piše u izvještaju “Poslovanje privrede u 2017. godini”, 29 banaka koje čine okosnicu finansijskog sistema Srbije, bilježe priličan rast profitabilnosti, s obzirom da je njihov pozitivan skor povećan sa 18,4 milijardi na 63,6 milijarde.

“Istovremeno, one su smanjile broj zaposlenih sa 24.096 radnika na 22.817 zaposlenih”, pokazuju podaci APR-a.

Blagi rast ukupne domaće ekonomije u 2017. godini odrazio se i na poslovanje ovih finansijskih institucija, a na nivou svih grupa aktivnih finansijskih institucija iskazani su pozitivni rezultati, dok izuzetak kao i 2016. godine čine faktoring društva, mada je njihov gubitak smanjen.

“U sektoru osiguranja, u kome je poslovalo 21 društvo, ostvaren je pozitivan neto rezultat od 6,6 milijardi dinara, veći za 16,9 procenata u odnosu na prethodnu godinu, a broj zaposlenih je neznatno opao sa 11.043 na 10.894 radnika”, navode u APR-u.

Veća profitabilnost obeležila je i poslovanje brokersko-dilerskih društava (ukupno 23), koja su zbirno iskazala 3,9 mlrd. dinara dobitka, što je za petinu više u odnosu na prethodnu godinu.

“Ova društva su i pored prilično slabo razvijenog tržišta kapitala, povećala broj zaposlenih sa 165 radnika na 197 radnika”.

NBS kaznila jedanaest banaka zbog kršenja zakona o zaštiti klijenata

Za prvih pet mjeseci ove godine Narodna banka Srbije (NBS) novčano je kaznila 11 banaka u zemlji koje su prekršile zakone o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Bankama je, kažu za Tanjug u NBS, u tom periodu izrečeno 14 novčanih kazni što je duplo više u odnosu na celu proteklu godinu. Najčešće su kažnjavane banke zbog povrede pojedinih odredbi Zakona o platnim uslugama i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Bankar.rs

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *