Instagram kreće na vašu kreditnu karticu

Dodajte komentar

Na Instagramovu vrijednost kao na alatku za marketing mnogo utiče sam proizvod: jednostavan, nenatrpan dizajn drži korisnike fokusiranim na sjajne fotke i videe na njihovim fidovima. Takođe, i ono što je razvijeno unutar njega, ekosistem influensera, mikro influensera, sponzorisanog sadržaja, i pažljivo odabranog života – ukratko. Ta vrsta zavisti i aspiracija koja podstiče ljude da ukucaju informacije o svojoj kreditnoj kartici. Za razliku od Amazona, gde kupci odlaze kada traže određeni proizvod, prednost Instagrama je mnoštvo puteva kojim prozivod može magično da se stvori pred korisnikom, bilo preko prijatelja, oglasa, influensera, ili algoritamski generisanog slučajnog otkrića na stranici “explore”.

Ipak do nedavno, kupovina bilo čega na Instagramu je bila gotovo nemoguća, jer je aplikacija banovala linkove van onih u biografijama korisnika. Krajem 2016. kompanija je počela da testira integraciju prodavnica, i napokon fantazija marketara o “Instagramu na kom može da se kupuje” je, čini se, na dohvat ruke. Od tad, kupovina na Instagramu je porasla od alatke dostupne samo velikim brendovima poput Warby Parker and J.Crew do toga da je otvoreno na stotine hiljada biznisa u 44 zemlje.

Ukoliko koristite aplikaciju, vjerovatno ste vidjeli post označen malim simbolom šoping kese u gornjem desnom uglu. Ako kliknete na post otvoriće se sajt za e-kupovina tog brenda bez potrebe da odete na drugu aplikaciju. Uskoro, čak i ovaj finalni korak će biti izbačen, jer je Instagram nedavno počeo da izbacuje način plaćanja, kojim će korisnici moći brendu da plate direktno preko njihovog fida.

Krovna kompanija Fejsbuk je na kritičnom raskršću trenutno. Zbog nedavnih skandala – prvo ruskog uplitanja u američke izbore 2016. godine, onda Kembridža analitike – pod pritiskom je korisnika i političara da porave svoju praksu kada je riječ o oglasima i upravljanja podacima. Obećali su (i onda ponovo obećali) da će bolje provjeravati oglase, i da će zaposliti najmanje 1.000 moderatora da se bave samo ovim problemom. Evropski GDPR dodao je gorivo u vatru, mijenjanjem pravila kako Fejsbuk i druge kompanije mogu da profitiraju od podataka korisnika. Istovremeno, kompanije traži druge načine da prihoduje. Fejsbuk već pokriva oko 20 odsto od celokupnih prihoda onlajn oglasa u SAD, dok Google uzma 40 odsto. Broj oglasa određenih proizvoda koji mogu da se prikazuju korisnicima dostigao je tačku zasićenja još 2016, a nedavne promene u algoritmu koje na prvo mjesto stavljaju sadržaje koje objavljuje porodica i prijatelji smanjile su količinu vremena koje korisnici provode na Fejsbuku za 50 miliona sati dnevno, odnosno za pet odsto. Sada, Fejsbuk juri prodaju, i Instagram šoping bi mogao da bude njihova zlatna karta.

Internet trgovina je još uvjek potencijalno velika, uglavnom neiskorišćena prilika za kompaniju. Počeli su da nude kupovinu preko Fejsbuk Mesindžera od 2016. godine, prvo izbacujući bot platforme za palikaciju, onda su dodali VR mogućnosti i auto-prevodioca, oba su najavljena na proljeće na F8 konferenciji divelopera. Fejsbuk marketplejs, na kom korisnici mogu da prodaju i kupuju robu u lokalu ima 800 miliona korisnika mesečno. I kroz Fejsbuk biznis stranciu prodavci mogu da uspostave “šop” sekciju kojase ili vezuje za eksterni sajt ili dozvoljava korisnicima da kupe na Fejsbuku koristeći Stripe ili PayPal.

Kompanija trenutno ne profitira direktno od transakcija na ovim platformama, međutim, oslanja se na novac koji generišu oglasi. Postoje znaci da se Fejsbuk ozbiljnije uključuje u proces kupovine. U utorak su objavili da će dozvoliti korisnicima da ostave komentar kada kupe proizvod preko Fejsbuk oglasa, ca ciljem da riješe probleme u biznisu kada je riječ o korišćenju varljivih fotografija i navođenjem netačnih vremena dostave kako bi namamili mušterije.

Druge platgorme su takođe pokušale da se uključe u kupovinu preko društvenih mreža. Pinterest nudi da mogućnost kupovine preko pinova. Snepčet ima Snep radnju. Neko vrijeme direktori u Tviteru su polagali nadu u “kupi” dugme koje niko nije koristio, da bi ga penzionisali 2017. Čak i Amazon, kralj e-trgovine, eksperimentiše sa društvenom mrežom Spark.

Zašto Instagram može da bude uspješniji u ovom polju? Prije svega, idealno je pozicioniran za e-trgovinu: 80 odsto od 800 miliona korisnika prati biznis naloge, pokazali su posljednji podaci (mada u ovo spadaju i poznati, mediji i influenseri koji su se prebacili na biznis profile). Neka istraživanja su pokazala da većina već donosi odluke o kupovini na osnovu onoga što vidi na svom fidu. Plus, ta količina potencijalnih mušterija na svetskom nivou raste iz minuta u minut. Cijela industrija je procvjetala zahvaljujući Instagramu u prethodnih par godina: influensere plaćaju da promovišu brendove, servisi uzimaju svoj procenat, a prodavnice imaju značajno povećanje prodaje zahvaljujući prometu.

Izvor: Vice.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *