Polovni automobil ili novi – Šta se više isplati?

Dodajte komentar

Vjetar u kosi, odlazak na put sa prijateljima sopstvenim automobilom? Lako zamisliti, pogotovo kad je ljeto na pomolu. Možda baš ovih dana razmišljate o kupovini automobila i upravo je za vas vrijeme da prelomite?

Postoje brojni faktori i preferencije koji mogu uticati na vašu odluku, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti finansijskom dilemom ‒ da li kupiti polovni automobil ili novi.

Novi automobili brže gube na vrijednosti

Da li ste znali da automobil koji ste kupili i vozili godinu dana, po isteku te godine gubi maltene do 30% svoje nabavne vrijednosti? Ovo se dešava zato što je prilikom prodaje i kupovine polovnih automobila vrlo izražena tzv. asimetrična informisanost obje strane u ekonomiji – kupci, za razliku od prodavca, nemaju dovoljno informacija da procijene pravu vrijednost i fer cijenu tog konkretnog automobila. Tržište polovnih automobila je veoma zasićeno vozilima koja su korišćena i očuvana u različitoj mjeri.

Neke razlike u odnosu na nove automobile, poput ogrebotina, lako su uočljive prilikom kupovine. Međutim, najveći broj nedostataka polovnih automobila čine takozvane skrivene mane, što znači da će se ukazati tek kasnije, nakon određenog perioda vožnje u vašem vlasništvu. Kupci ne mogu jasno predvidjeti koliko će ih te popravke i servis polovnog automobila koštati, dok vi sa druge strane ne možete njih da uvjerite u potpunosti da je vaš auto ispravan u istoj mjeri kao i novi. Zbog toga vrijednost novog automobila znatno opada ukoliko poželite da ga prodate svega godinu dana nakon kupovine, i to treba imati u vidu.

Danas su automobili pouzdaniji nego ikada

Današnji modeli imaju produžen radni vijek između potrebnih velikih servisa

Uz napredak tehnologije dobili smo i znatna unapređenja kada je izrada automobila u pitanju, pa današnji modeli imaju produžen radni vijek između potrebnih velikih servisa, a motori koji se u njih ugrađuju mogu raditi na zadovoljavajućem nivou čak i do pola miliona pređenih kilometara.  Ljudi najčešće ne kupuju novi automobil kako bi ga prodali kroz godinu dana, već to posmatraju kao dugoročnu investiciju. Ukoliko možete zamisliti sebe kako vozite isti automobil narednih 10 godina, onda kupovina novog može biti prava stvar za vas, jer tako odstranjujete sve nepoznate iz procesa kupovine. Kao dodatak, najčešće dobijate i određeni broj godina garancije, tako da ne morate brinuti o servisiranju.

S druge strane, ukoliko ste iskusan kupac, koji ima oko da uoči nedostatke, a i uz napredak autodijagnostike u modernijim automobilima, kupovinom automobila koji je par godina star možete uštedjeti dosta novca. Ukoliko imate opredijeljen budžet u fiksnom iznosu za kupovinu automobila, ovu uštedu možete iskoristiti i tako što ćete za isti iznos kupiti automobil koji je više klase nego novi koji jednako košta.

Postoji još jedna povoljnost kod kupovine polovnog automobila, a koju je lako previdjeti ‒ faktor stresa. Ukoliko vam se desi da na parkingu uočite ogrebotinu na vašem polovnom automobilu, vjerovatno ćete se mnogo manje sjekirati nego kada vidite prve znake starosti na vašem mezimcu kupljenom „ispod čekića“. Polovni automobil možete prodati nakon nekoliko godina korišćenja i zamijeniti ga boljim, uz manju doplatu nego što bi to bio slučaj kod prodaje novog automobila.

Finansiranje kupovine automobila

Postoje različiti načini finansiranja kupovine automobila, o kojima smo ranije govorili ‒ lizing i kredit su neki od njih. Idealno bi bilo da prilikom kupovine obezbijedite dio ukupne cijene automobila iz sopstvenih izvora, jer tako možete uštedjeti na kamati koju ćete platiti i skratiti period otplate.

Ukoliko se odlučite za uzimanje kredita za finansiranje automobila, možete računati na nešto zahtjevniji proces odobrenja kreditiranja nego što je to slučaj kod lizinga, ali i uglavnom nižu kamatnu stopu. Kod lizinga tokom čitavog perioda otplate automobila vlasništvo nad njim ima lizing kuća, a tek nakon otplate obaveza automobil prelazi u vaše vlasništvo.

Ukoliko se odlučite na kupovinu automobila uz pomoć kredita, ovdje možete pogledati našu ponudu kredita i dogovoriti sastanak sa finansijskim savjetnikom u najbližoj filijali.

Postoje i izuzeci od pravila

Kako je kupovina automobila jedna od većih stavki u našim životima, nije lako prelomiti i donijeti odluku. Ne gube svi automobili na vrijednosti jednako brzo, i ukoliko odaberete tip koji dobro čuva vrijednost, novi automobil može biti i bolja investicija od polovnog.

Koliko god u dobrom stanju bio polovni automobil, novi je ipak pouzdaniji i sa sobom donosi garanciju, koja pokriva eventualne kvarove, a oni, sa druge strane, mogu znatno povećati cijenu koju ćete platiti za polovni automobil. Kako se kvarovi ne mogu predvidjeti, to može predstavljati dodatno opterećenje za vaš budžet, posebno ukoliko otplaćujete kredit u isto vrijeme.

Da li je razlika u cijeni novog i polovnog automobila dovoljno velika za vas da opravda nešto više briga koje polovni automobili donosi sa sobom? Da li planirate da duži period vozite isti automobil ili da ga promijenite kroz nekoliko godina? Ovo su samo neka od pitanja na koja treba sebi da date odgovor, a oni će vas odvesti do najboljeg rješenja. Ako budete gledali lične potrebe i budžet, te sproveli neophodno istraživanje, sigurni smo da ćete doći do pravog rješenja.

Izvor: Erste blog

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *