Ovako izgleda Taycan – prvi električni automobil iz Porschea (foto, video)

Dodajte komentar

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche je još prije gotovo tri godine počeo sa najavama da će krenuti u razvoj i proizvodnju potpuno električnih modela, a na sajmu automobila u Frankfurtu je tada bio predstavio i koncept Mission E.

Kako bi ga uspjeli razviti i proizvoditi u kompaniji su morali značajno povećati broj zaposlenih u svom pogonu u Zuffenhausenu i u cijeli projekt uložiti preko milijardu eura, a sada se čini kako sve to nije bilo uzalud.

Na temeljima koncepta Mission E nastao je Taycan, prvi potpuno električni automobil iz Porschea namijenjen serijskoj proizvodnji. Taycan bi, kako kažu u nedavno objavljenom najavnom videu, trebao zadržati “dušu” Porschea kakvu ima svaki njihov automobil ikada proizveden, samo bi ona u ovom slučaju trebala biti “elektrifikovana”.

Na novom modelu se može vidjeti atraktivna silueta Taycana i oblik njegovih LED svjetala s prednje i zadnje strane. Prema dostupnim informacijama ovaj bi, prvi potpuno električni Porsche, trebao službeno biti predstavljen do kraja ove godine, a početkom sljedeće bi trebala krenuti i serijska proizvodnja.

Neke informacije govore da bi s jednim punjenjem baterija Taycan trebalo da može da pređe u prosjeku, oko 400 kilometara, a od 0 do 100 km/h će ubrzavati za oko 3,5 sekunde. Ono što bi ovaj superautomobil trebalo izdvajati od konkurencije je podrška za brzo punjenje, snagom struje od 350 kW, što bi baterije moglo napuniti do 80% kapaciteta za tek 15 minuta.

O drugim karakteristikama, pak, nema previše podataka, a oko cijene se špekulisalo lani, još dok je bila riječ o konceptu Mission E. Tada se spominjala početna cijena od oko 75.000 dolara s tri nivoa mogućih nadogradnji.

Pogledfajte galeriju:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *