Evropska banka za obnovu i razvoju ulaže u crnogorske aerodrome

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoju ulagaće u razvoj tivatskog i podgoričkog aerodroma, a znatna sredstva izdvojiće i za agrobiznis, kazao je u intervju Televiziji Crne Gore potpredsjednik EBRD-a Alan Pilu.

Pedeste osam projekata, uloženih 562 miliona eura uglavnom u sektor energetike uključujući i obnovljivu energiju, u puteve, vodovod, u lokalna mala i srednja preduzeća – bio bi to siže onoga što je Evropska banka za obnovu i razvoj uspjela da uradi u našoj zemlji. I tu se neće zaustaviti, ističe potpredsjednik banke Alan Pilu.

“Crna Gora je, prije svega, turistička zemlja. Zbog toga ćemo uložiti veliku energiju u razvoj lokalnog agrobiznis sektora. Posebno voća, povrća, mesa”, kazao je Pilu.

Pilu ističe i da su svjesni potrebe za razvojem putne infrastrukture.

“Podržaćemo razvoj tivatskog i podgoričkog aerodroma kao i, naravno, razvoj putne infrastrukture uključujući i izgradnju autoputa ka Srbiji kao i Jadransko-jonskog koridora koji će povezivati Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju”, naveo je potpredsjednik EBRD-a.

Kada je makroekonomska i finansijska situacija u zemlji u pitanju, Pilu kaže da veliki broj indikatora idu u pravom smjeru.

“Rast BDP je dobar, a inflacija pod kontrolom. Nezaposlenost je, kao što znate, i dalje visoka i ono što mi u Evropskoj banci uvijek radimo je to da pomažemo kreiranje novih radnih mjesta u svakoj zemlji”, naveo je Pilu.

Što se biznis barijera tiče, Pilu je istakao da vladavina prava u Crnoj Gori mora biti poboljšana.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *