Dnevna rutina koja budi kreativnost

Dodajte komentar

Kreativnost je vrlo poželjna osobina, naročito u današnje vrijeme. Međutim, inspiracija je komplikovana stvar – dolazi neočekivano, a kada vam je najviše potrebna, samo nestane.

Iako svakog pojedinca inspirišu drugačije stvari, postoje određene navike na dnevnom nivou koje vam mogu pomoći da podstaknete kreativnost i inspiraciju. I sve se svodi na to da svom umu date slobodu da se odmori i izrazi.

Izađite iz svoje komfort zone
Vjerujte činjenici da rutina može biti pogubna. Lako je biti zaglavljen u svakodnevici, raditi iste stvari svakog dana i komunicirati sa jednim te istim ljudima. Ovakvo ponašanje može da rezultira manjkom stimulacije i samim tim prestajete da budete zainteresovani za sve drugo što život nudi. Kreativna osoba zna da inspiracija dolazi iz različitih iskustava, razgovora i razonoda. Probajte nove stvari, iako ste u početku uplašeni ili vam se čine stranim. Raznovrsnost iskustva može da ispuni vaš um svježim idejama, što može dovesti do briljantnog učinka.

Isplanirajte neisplanirano
U težnji da budemo što produktivniji često imamo tendenciju da preteramo sa planovima. Ali rijetko se setimo da ostavimo vremena za sanjarenje i maštanje. Minimalizujte smetnje poput notifikacija na telefonu i jakog svijetla na laptopu. Dajte sebi dozvolu da ne radite apsolutno ništa. Vaš mozak će iskoristiti ovo vrijeme maksimalno, iako će vam se činiti da se ne dešava ništa posebno.

Pustite mozak da radi kada spavate
Mnogima se desilo da odu na spavanje sa problemom u glavi, a zatim se probude svježi i orni sa rješenjem tog problema. Vaš um radi čak i kada spavate. Ako se i ne probudite sa rješenjem u mislima, probudićete se sa drugačijim uglom gledanja na problem, što će kasnije doprinijeti i planu razrješavanja.

Zapisujte ideje
Užasno je kada imate ideju, a zatim je zaboravite zato što je niste nikome rekli ili je nigdje niste zapisali. Vodite digitalne ili „papirne“ bilješke i neka budu pored vas sve vrijeme tako da možete da ih zapišete čim vam sine nešto novo. Takvi zapisi mogu biti pravo blago u trenucima kada imate kreativnu blokadu.

Izvor: BIZLife/Forbes

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *