Rudarenje bitkoina iz Crne Giore najskuplje u regionu

Dodajte komentar

Za otkrivanje, odnosno rudarenje jednog bitkoina u Crnoj Gori potrošnja struje iznosi 6.384 dolara, što je najskuplje u regionu, ali i u odnosu na neke razvijene države svijeta kao što je SAD, pokazuje analiza kompanije Elite Fixtures.

Trošak za struju u Crnoj Gori skoro je jednak sadašnjoj berzanskoj vrijednosti bitkoina od 6.489 dolara (oko 5,5 hiljada eura). Vrijednost bitkoina sada je na sedmomjesečnom minimumu, nakon hakerskog napada na južnokorejsku mjenjačnica kriptovaluta Koinrejl, što je rezultiralo masovnom prodajom. Najvrednija svjetska kriptovaluta je tokom 2017. godine porasla više od deset puta, da bi na kraju prošle godine dostigla vrijednost od čak 20.000 dolara.

Analitičari procjenjuju da je već nekoliko hiljada crnogorskih građana učestvovalo u trgovini ovom virtuelnom valutom ili nju rudari iz Crne Gore, a početkom juna su na Zavali prodata tri apartmana za 420 bitkoina. Kompanija Stratex je početkom decembra 2017. odlučila da uvede mogućnost plaćanja usluga i proizvoda bitkoinom u Dukley hotelu, restoranu i marini u Budvi.

Elite Fixtures je napravio listu troškova rudarenja jednog bitkoina, koristeći prosječne podatke za tri vrste opreme za rudaranje i prosječne cijene električne energije u 115 zemalja iz januara 2018. Prema njihovim procjenama, vrijeme potrebno za rudarenje bitkoina,kreće se od 548,56 dana do 2194,22 dana, a što zavisi od kvaliteta i vrste opreme.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *