Javni poziv za projekat “Hiljadu plus” početkom jula

Dodajte komentar

Javni poziv za građane koji žele da kupe stan u ovogodišnjem trećem projektu “Hiljadu plus” biće raspisan u početkom jula, kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Završen je javni poziv za komercijalne banke i za ponuđače stanova, a sada predstoji razmatranje njihovih ponuda.

“Nakon toga pravimo konačnu listu ponuđenih stanova i raspisujemo javni poziv za građane, koji prema planu treba da bude raspisan početkom jula”, kazao je Čanović.

Povoljnosti

Uslovi su fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća i obrada kredita do 0,3 odsto.

“Prijavile su se Sosijete ženeral Montenegro banka, NLB, Crnogorska komercijalna, Lovćen i Erste banka“, kazao je Čanović ističući da banke koje su dio ovog projekta, imaju filijale u svim opštinama.

“Kreativnost banaka se ogleda u povoljnostima. Kako su korisnici projekta građani sa srednjim i nižim primanjima, a troškovi osiguranja života su dodatno opterećenje, neke od banaka nude osiguranje na 40, odnosno 50 odsto iznosa kredita, dodatne popuste, a neke i ne traže osiguranje kao sredstvo obezbjeđenja”, naglasio je Čanović i dodao da su banke pripremile povočjne gotovinske kredite za opremanje stanova.

Maksimalno dozvoljeno mjesečno zaduženje je do 50 odsto mjesečnih primanja, a kreditna sposobnost može biti uvećana udruživanjem sredstava članova porodice. Rata za kredit od 40.000 eura će iznositi 220 eura, a 276 će biti za kredit od 50.000 eura napomenuo je Čanović i dodao da je to na nivou prosječne rente za stan.

Dodao je da su popuste pripremili i notari.

Interesovanje

Čanović kaže da je intersovanje građana veliko i dodaje da će uskoro biti aktiviran kol centar za sve informacije. Uslovi za građane su da imaju državljanstvo i prebivalište u Crnoj Gori, da niko u porodici nema stan ili više od trećine stana u susvojini u posljednje tri godine, da je podnosilac zahtjeva kreditno sposoban i da se zadovolje kriterijumi u pogledu kumulativnih primanja (600 eura za podnosioca zahtjeva, 420 eura za svakog punoljetnog i 300 eura za svakog maloljetnog člana do maćinstva).

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *