ECB zavrće slavinu

Dodajte komentar

Veliki program Evropske centralne banke za podsticanje ekonomija eurozone završiće u decembru, najavili su iz ECB-a.

Program otkupa obveznica koji košta 30 milijardi eura mjesečno biće zaustavljen sve dok su ekonomski podaci pozitivni. Ovaj potez veliki je korak ka rušenju politika kreiranih s ciljem stabilacije eurozone uslijed finansijske krize, javlja BBC.

Upravno vijeće banke, stoji u saopštenju, nastaviće s neto transakcijama unutar programa kupoprodaje imovine s trenutnom mjesečnom vrijednošću od 30 milijardi eura do kraja septembra ove godine, nakon čega će se vrijednost smanjiti na 15 milijardi eura mjesečno koliko će iznositi do kraja decembra kada će program završiti.

Program kupoprodaje imovine započeo je 2015. godine nakon što su Velika Britanija i SAD pokrenule slične programe u cilju jačanja ekonomije. Program je do sad generisao više od dva biliona evropskoj ekonomiji držeći kamatne stope na nuli ili blizu nule.

Kamatne stope stabilne

U ECB-u očekuju da će ključna kamatna stopa ostati na nuli najmanje do ljeta iduće godine i koliko god će biti potrebno kako bi se osiguralo da inflacija bude u skladu s očekivanjima, što i investitori očekuju. Za razliku od SAD-a i Velike Britanije, nivo inflacije u EU nalazi se ispod ciljane inflacije od otprilike 2 posto, a euro je skliznuo na 1,1728 dolara.

Patrick O’Donnell, viši investicijski menadžer u Aberdeen Standard Investments smatra da ECB ovime šalje poruku opreza.

– Najavom da će program završiti ove godine, pritom ne sigunalizirajući da će se stope mijenjati najmanje do sljedećeg ljeta, Draghi priznaje da je spreman da sačeka barem do iduće godine na podizanje cijena. To će utješiti tržišta, no moramo biti svjesni da je u ovoj fazi to samo vodič, a ne garancija, upozorio je O’Donnell.

LiderMedia

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *