Ovo su najbogatiji sportski klubovi na svijetu

Dodajte komentar

Prije samog početka Svjetskog nogometnog prvenstva, Forbes je objavio svoju godišnju listu najvrjednijih fudbalskih klubova svijeta.

Naime, prvih 20 klubova prosječno vrijedi oko 1,69 milijardu dolara, što je čak 14 posto više nego prošle godine i nevjerovatnih 74 posto više nego prije pet godina. Taj je rast, naravno, posljedica rasta prihoda tih klubova koji su 40 posto veći nego 2013. Točnije, prosječni prihodi prvih 20 fudbalskih klubova na Forbesovoj listi u sezoni 2016/2017 iznosili su 428 miliona dolara.

A na samom vrhu ljestvice već se drugu godinu zaredom nalazi Manchester United s vrijednošću od 4,12 milijarde dolara (otprilike 26 milijardi kuna), dok je samo godinu prije vrijednost kluba iznosila 3,69 milijarde dolara. Taj su rast vrijednosti nogometnih klubova uzrokovali prihodi od čak 737 miliona dolara.

No, dva španska diva odmah su mu za petama. Naime, Real Madrid vrijedi 4,09 milijarde, a FC Barcelona 4,06 milijarde dolara te se očekuje da će uskoro vrijediti još i više. Prvi zbog izuzetne igre u Ligi šampiona, a drugi zbog ogromnih prihoda koje bi trebalo da ostvari nakon renoviranja stadiona (čiji je završetak predviđen za sezonu 2022/2023).

Nadalje, ako pogledamo EBIDTA-u (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) i ona je ove godine rekordna za fudbalske klubove, ona prosječna iznosi čak 84 milion dolara. Ipak, Manchester United se i ovdje izdvaja sa svojih 254 miliona dolara, što je skoro 50 posto više od bilo kojeg drugog fudbalskog kluba. Osim toga, tokom prošle sezone samo su dva kluba na listi 20 najvrjednijih zabilježila gubitke – Roma od 64 miliona, a AC Milan od 10 miliona dolara. Poređenja radi, u sezoni 2003/2004 čak sedam od 20 najvrjednijih fudbalskih klubova bilježili su gubitke.

Tri kluba na vrhu navedene Forbesove liste su i jedini fudbalski klubovi na listi deset najvrjednijih sportskih timova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *