OLAF sumnjiči Grčku i Mađarsku za veliku prevaru sa kineskom robom

Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) sumnja da su Grčka i Mađarska u središtu višemilionske prevare, koja se odnosi na uvoz kineske odjeće i obuće, potcijenjene vrijednosti, posredstvom infrastrukture novog kineskog “Puta svile”.

Prevara velikih razmjera, u vidu potcjenjivanja vrijednosti uvezene robe radi plaćanja nižih carina i poreza na promet, najprije je otkrivena u Britaniji, zbog čega je Evropska komisija zatražila od Londona ove godine da uplati 2,7 milijardi eura u budžet EU na ime izgubljenih prihoda od nenaplaćenih carina, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnici OLAF-a sada sumnjaju da je ista prevara zahvatila Mađarsku i luku Pirej u Atini, koja je u većinskom vlasništvu kineske državne kompanije COSCO od 2016. godine.

Prema carinskim podacima mađarskih i grčkih vlasti, u protekle dvije godine je u tim zemljama registrovan skok uvoza potcijenjene vrijednosti odeće i obuće iz Kine, što se poklapa sa trendom pada takvog uvoza u Britaniju, kažu zvaničnici OLAF-a za Rojters.

Carinske dažbine u EU su direktan prihod za budžet Unije, a prikupljaju ih nacionalne vlasti prije slanja u Brisel, navodi britanska agencija.

Kina želi da, kako ocjenjuje Rojters, pretvori grčku luku u svoju “kapiju za ulazak u Evropu”, u sklopu 126 milijardi dolara vrijedne inicijative “Pojas i put”, kojom se predviđa izgradnja novog “Puta svile” koji bi Kinu kopnenim i pomorskim putevima povezao sa njenim trgovinskim partnerima.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.