Jedan krak Transanadolijskog gasovoda prolaziće kroz Crnu Goru

Dodajte komentar

Transanadolijski gasovod (TANAP), koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope, Crnu Goru će približiti tržištu gasa i gasifikaciji, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Jedan krak gasovoda, kako su kazali iz tog resora, proći će i kroz Crnu Goru.

“Budući dio TANAP gasovoda Trans jadranski gasovod (TAP), koji bi transportovao gas iz Turske preko Grčke i Albanije u Italiju, jednim svojim krakom Jonsko-jadranski gasovod (IAP) u dužini od 511 kilometara proći će kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, čime će biti omogućena gasifikacija ovog regiona i otvorena mogućnost za plasman sopstvenog gasa”, rekli su iz Ministarstva.

Gasovod TANAP, vrijedan 7,2 milijarde eura i dugačak 1.850 kilometara, pušten je u rad prije dva dana svečanim otvaranjem u turskom gradu Eskišehiru. Na otvaranju, osim turskog predsjednika Turske i Azerbejdžana, Redžepa Tajipa Erdogana i Ilhama Aliyeva, prisustvovali su ministarka ekonomije Dragica Sekulić i državni sekretar Nikola Vujović.

TANAP je dio Južnog gasnog koridora i povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom. To je projekat koji će transportovati gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *